Köpguide för Studsmatta
Den första studsmattan för hemmabruk uppfanns på 1930-talet, ändå tog det 30 år innan redskapet fick sitt stora genombrott i USA. Därefter spred sig trenden över hela världen och numera kan du se trampoliner i princip varenda bakgård. Förutom att det är ett roligt redskap för barnen, är det dessutom ett enastående redskap för gymnaster, hemträning och för rehabilitering av skador. Studsmattan gör det roligt att hålla sig aktiv och att vara utomhus – något som är särskilt passande om du vill motivera barnen till fler utomhusaktiviteter.
Som sagt, en trampolin kan vara den bästa motivationen för utomhusaktiviteter, däremot finns det risk för skador om du inte investerar i rätt studsmatta. Så precis som när du köper en baby sitter eller en cykelvagn för barn, så gäller det att du hittar en modell som är säker att använda. Numera har medvetenheten om farorna blivit bättre jämfört med 10 år sedan. Trots det låg studsmattehoppning bakom cirka 6 000 olyckor per år i Sverige, enligt en studie som gjordes 2012. Var dock inte orolig, detta går att undvika om du planerar ditt köp rätt. Studsmattor är trots allt inte farligare än att cykla eller åka skateboard, allt beror på hur det används. Vi har konstruerat en köpguide som går igenom allt du behöver veta, så att du kan få en säker och rolig sysselsättning i många år framöver.
Att tänka på
Tyvärr finns det en del modeller som skiftar i kvalitet, säkerhet och hållbarhet. Eftersom många studsmattor ser likadana ut till ytan, kan det bli svårt att avgöra vilka som är säkra eller inte. Det första du ska tänka på är faktiskt priset. Köper du en billig studsmatta i en lågprisbutik, innebär det att de är oftare mindre stabila, har sämre studs och rostar lätt. Är du ute efter en studsmatta till ett lägre pris, rekommenderar vi att du letar efter återförsäljare med rea studsmatta. Ofta sker olika typer av reor efter säsonger, som i detta fall är efter sommaren. Ett bra alternativ är Lekmer.se, som ofta har kvalitativa barnprodukter till låga priser. Här kan du hitta både billig sulky, studsmatta och barnstaket till överkomligt pris – produkter som i vanliga fall kan kosta mycket pengar.
Utöver det, bör även studsmattan ha ett tjockt och täckande kantskydd. Detta minskar risken för skador dramatiskt, där skyddsnätet förhindrar att man faller av. Däremot kan kvaliteten på olika kantskydd variera. Ett bra kantskydd ska ha minst en 20 mm stötupptagande foam med slutna celler. Försök undvika studsmattor som är tillverkade i skumgummi med öppna celler, eftersom detta gör att studsmattan suger åt sig vatten, som gör att den till slut ruttnar och faller sönder. Ett bra kantskydd ska vara tillverkat av ett kraftigt yttermaterial, till exempel vinylgalon, och vara UV-skyddat. Slutna celler absorberar stötar och håller formen intakt.
Tänk också på att hålla mattan ren. Ta av eventuella leriga gummistövlar för barn innan du låter barnet använda studsmattan, och gör rent den efteråt. Lera och liknande saker kan öka halkrisken, och således risken för skador.
Ett annat tips är att gräva ner studsmattan. Detta ger ökad säkerhet (eftersom du inte kan ramla mer) vilket gör att du inte behöver ett skyddsnät. En annan positiv aspekt på en nergrävd studsmatta, är att den inte stör visuellt i trädgården. Eftersom en studsmatta annars tar upp mycket plats, blir trädgården både fin och rolig på samma gång.
Om din studsmatta inte ska grävas ner, rekommenderar i att du köper en tillhörande stege. Det underlättar otroligt mycket, speciellt för yngre barn som skall ta sig upp på mattan och om man har ett skyddsnät på.
För längre hållbarhet, bör du skydda din studsmatta med ett överdragsskydd. På så sätt skyddar du studsmattan mot väder och vind när den inte används.
Hoppduken ska alltid ge ett stadigt grepp som varken är för hal eller för fast. Här är det alltid bra att följa experternas råd, eftersom detta kan vara svårt att avgöra själv på förhand.
Modeller
Studsmattor kommer i olika former; runda, fyrkantiga eller ovala. Själva utformningen är viktig, eftersom den avgör vilken modell som passar trädgården bäst och för vem som ska hoppa i den.
Den runda studsmattan är den vanligaste modellen och passar både små som lite större barn. För de minsta barnen, bör du självklart välja en liten modell och för större barn och tonåringar passar en större rund modell.
En rektangulär studsmatta passar de som är ute efter mer plats för att göra olika tricks och konster. Dessa modeller kan vara ett bra val för dig som har mindre plats i trädgården, eftersom de utnyttjar platsen bättre än en rund modell. Fördelen med en rektangulär trampolin, är att man inte drivs mot mitten på samma sätt som hos en rund studsmatta. Det gör att det blir behagligt att hoppa även utanför mitten på studsmattan.
En oval studsmatta fungerar på samma sätt som den rektangulära; den ger plats för tricks och du drivs inte till mitten. En avlång studsmatta kan vara något större i storleken, vilket gör att du bör ha koll på att studsmattan kommer med tillräckligt många ben. Vissa modeller har endast fyra ben, men vi på testarna.se rekommenderar att du väljer en med sex ben. Detta ger en bättre stabilitet och ökar säkerheten avsevärt.
En studsmatta inomhus kan fungera alldeles utmärkt som både träningsredskap och rolig aktivitet för barnen. Att hoppa studsmatta ger en riktigt effektiv träning hemma och många modeller kommer med praktiska lösningar. Med en hopfällbar trampolin, kan du enkelt vika ihop den efter användning och ställa undan den, utan att den tar upp särskilt mycket plats. Vissa studsmattor kommer även med ett handtag, som gör att du alltid kan hålla balansen medan du studsar. Se alltid till att studsmattan kommer med halksäkra gummifötter för bästa stabilitet och hållfasthet.
Storlek
Har du en stor trädgård, är du kanske lockad av att skaffa en stor studsmatta. Här är det dock viktigt att tänka på vilka som ska hoppa i den, eftersom en stor modell ofta kräver mer hoppkraft. Detta kan göra det svårt för en liten och lätt person att få till en bra studs, vilket förstås är beklagligt om studsmattan är till för de yngre barnen. Standardstorleken på en studsmatta ligger på 4,3 m i diameter, vilket anses vara stort nog för fritt spelrum samtidigt som de yngre barnen även kan få nytta av den.
Fördelen med en liten studsmatta är att de är generellt säkrare, lätta att flytta på och tar mindre plats. Den vanligaste orsaken till olyckor i samband med en trampolin, är att flera barn hoppar samtidigt. Skaffar du en liten trampolin, undviker du att barnen faller eller skallar varandra – samtidigt som barnen lär sig att vänta på sin tur. En liten studsmatta för barn passar också perfekt på husbilssemestern. De är enkla att ta med och du undviker att barnen blir uttråkade under stunder av stillhet, där du istället kan njuta av en bok i hängmattan.
Användarvänlighet
Något annat som är viktigt att tänka på är användarvänligheten. Den bör självklart vara lätt att montera med en tydlig montageanvisning. Kommer studsmattan med alla verktyg som krävs för att sätta ihop den, eller måste du köpa till dem?
Om du studsmatta ska stå utomhus, ska den också vara lätt att hålla ren. Som nämnt innan, är ett överdragsskydd rekommenderat för att ge den en längre livslängd. Detta gäller självklart också för att hålla den ren när den inte är i bruk, men studsmattan bör också vara enkel att rengöra de dagar överdragsskyddet inte används. Det ska vara lätt att sopa ut skräp, utan att något fastnar mellan hoppduken och kantskyddet. Ett stort plus går de till som också tål högtryckstvätt.