Köpguide för Barnvagn
Barnvagnen har en ganska intressant historia, eftersom den från början inte användes på samma sätt som den gör idag. De första barnvagnarna användes som utomhussängar, för de barn som var sjuka och inte orkade vara ute och leka. De första modellerna bestod av flätade korgar på hjul, som sedan utvecklades till högre vagnar med kromade rör. Det var först på 1960-talet som den hopfällbara barnvagnen uppfanns och efter det har barnvagnsmarknaden exploderat. Idag kan du köpa mer är 100 olika modeller, som barnsulky, joggingvagn, duo- och återvinningsbara vagnar.
Oavsett om du har eller planerar att skaffa barn, kommer du med all säkerhet behöva en barnvagn. Detta är dock inte helt enkelt, eftersom det finns mängder av olika modeller och märken att välja bland, där man sällan riktigt förstår skillnaden mellan dem. Inte nog med det, så säljs det många barnvagnar som inte är godkända och säkra – till och med i Sverige. Därför är det extra viktigt att göra noggrann research innan du ska köpa barnvagn, så att du vet vilken barnvagn du ska välja för säker och hållbar kvalité. Vi på testarna.se har sammanställt en komplett köpguide, så att du efter avslutad läsning kommer veta precis allt om barnvagnar. Därefter avslutar vi med ett barnvagn bäst i test, som presenterar marknadens bästa och säkraste modeller.
Modeller
När du ska välja barnvagn, bör du först och främst fundera över om barnet ska åka framåt- eller bakåtvänt. Oftast åker barnet bakåtvänd vid tidig ålder, för att sedan åka framåtvänt när de har blivit lite äldre. Detta är faktiskt inte av en slump, eftersom de små barnen får en trygghet av att se sin förälder när de åker bakåtvänt. Modern barnpsykologisk forskning har utfört ett test med barnvagnar, som visar att barnet är mest intresserad av att kommunicera med sin vårdnadshavare. De skrattar oftare och utvecklar språket bättre än de som dras framlänges.
Liggvagnen används till ditt nyfödda barn, till dess att den kan sitta helt själv. Det viktigaste att tänka på vid ett köp av liggvagn, är att barnet ska ligga bekvämt och säkert. Eftersom ditt nyfödda barn kommer att sova största delen av dagen, ska madrassen vara i lagom temperatur och mjuk och skön för barnet. Det kan också vara bra att tänka på utrymmet, så den har plats för åkpåsar, extra tjocka filtar och barnoveraller under vintern. Även fjädringen är viktig, så att du alltid kan vagga barnet i vagnen. Vi rekommenderar att du väljer en bakåtvänd modell, så att ditt barn alltid kan se dig. Detta upplevs tryggt och rogivande.
När ditt barn nått en ålder på ca åtta månader och kan sitta själv, är det dags att byta upp dig till en sittvagn. En bra sittvagn får inte tippa lätt och det ska inte finnas risk för klämskador. Den bör vara robust och tillverkad av miljövänliga material. En annan viktig sak att tänka på är att den också ska vara enkel att fälla ihop, eftersom du med all säkerhet kommer att ta med den på bussen, i bilen och på andra ställen. Vi rekommenderar att du väljer en modell där sittdelen är vändbar, så att barnet kan sitta antingen vänt åt dig eller framlänges för att titta på omgivningen. Det kan även vara en god idé att investera i en barnvagn som går att fälla till plant liggläge, så att ditt barn kan vila en stund under dagen. Kontrollera även att vagnen har säkerhetsselar, för att undvika risk för att falla ur och slå sig.
En duovagn kommer med en rad fördelar, eftersom den går att använda från och med att barnet är nyfött till dess att barnet är 2–3 år. Detta ger en lång användningstid, vilket gör att du sparar in en del pengar på att slippa köpa nytt. Duovagnen är designad med två separata delar, en liggdel och en sittdel, som du kan skifta emellan. Den här typen av barnvagn anses vara den mest kompletta som går att hitta på marknaden, däremot kan den vara något klumpig och stor. Bor du i stan, kan det vara en god idé att se till att den går att få in i exempelvis hissen. Den här storleken kräver ofta en större familjebil med stort bagage.
Kombivagnen liknar på många sätt duovagnen, med skillnaden att kombivagnen består av en lift med hårda kanter som du sätter ner i en större sittvagn. Precis som med föregående modell, har den en mycket längre användningstid. En annan fördel är att du kan använda den separata liggdelen som en extrasäng vid exempelvis resor. Den här modellen är också relativt stor och klumpig, vilket innebär att du måste avgöra sitt största användningsområde för att slippa bli begränsad.
En joggingvagn passar perfekt för dig som vill kunna ta med barnet när du är ute och tränar. Dessa modeller kommer oftast med tre hjul, för att de ska kunna köras i högre fast än normala barnvagnar. Eftersom tre hjul är mindre stabilt än fyra, bör du se till att modellen du köper är så stabil som möjligt. Däremot är de mycket smidiga att ha att göra med och passar utmärkt för joggingrundan eller att ta med på buss och tåg.
Resevagnen är liten och smidig och passar perfekt att ha med sig på resan eller i bilen. Vi på testarna.se rekommenderar dock att du har denna som ett komplement till din vanliga barnvagn, eftersom den inte kommer med samma bekvämligheter som andra barnvagnar. Däremot är de i regel mycket lätta att hantera och tar liten plats när de är hopfällda. En den vagnar är så kompakta att de även går ha med som handbagage på flyget. Detta bör dock kollas upp på förhand, eftersom olika flygbolag har olika regler.
En cykelvagn är bra om du planerar att exempelvis skjutsa din barn till dagis. Vi har faktiskt en egen artikel om dessa, så bege dig dit om du vill se vår bäst i test cykelvagn!
Tips & råd
Vilken modell som passar dig beror oftast på var du bor och hur du planerar att transportera vagnen. Vistas du mestadels i stadsmiljö eller ute på landet? Tänk på vagnens funktion, mått och vikt när du gör ditt val. Det kan t.ex. vara bra att välja en vagn som har extra utrymme för förvaring av skötväskor, eftersom att detta är något som många föräldrar gärna tar med sig överallt. Om du är på väg någonstans där du senare kommer att bara barnet, så vill du kanske även ha plats att förvara din bärsele eller långsjal.
Olika funktioner som kan vara användbara är en vändbar sits och ett reglerbart handtag. Det kan också vara en god idé och avgöra om vagnen ska ha fasta eller svängbara hjul. Fasta hjul passar perfekt till ojämn terräng, som exempelvis grusväg eller snö. Svängbara hjul är bättre anpassat för staden, som tar dig smidigt fram i trånga utrymmen. Vissa modeller har även en låsfunktion, som passar de tillfällen du går ut på långpromenad på raka sträckor och i terräng.
Säkerheten går alltid i första hand, vare sig det gäller att köpa barnvagn, fällgrind eller det bästa babyskyddet. Se alltid till att barnvagnen är testad och godkänd samt uppfyller den standard som krävs inom EU. De flesta vagnar är testade för en maxvikt på 15 kg. (Liggkorgar är oftast testade för 9 kg.) En del barnvagnstillverkare låter testa sina modeller utöver standarden på 15 kg.