Köpguide för Spjälsäng
Är du en nybliven förälder, har du med all säkerhet märkt alla kostnader som skjuter i höjden. Det är mycket som måste inhandlas – du måste t.ex. köpa barnvagn och baby gungor, vilket är långt ifrån billigt. Vad som däremot är positivt med en spjälsäng, är att priset inte alltid avgör vad som är en bra barnsäng eller inte – vilket kan vara mycket lugnande. Det som kännetecknar en bra spjälsäng är andra faktorer. Kanske har du hört om historien om barnet som rymde från sin spjälsäng för några år sedan? Det är ett exempel på något som bör undvikas i val av babysäng.
Även om historien om barnet som rymde från barnsängen är en unik sådan, så ger det en tankeställare kring barnets säkerhet. I detta fall finns det mycket att tänka på i val av barnsäng, där det exempelvis inte ska finnas några hål eller mellanrum när barnet kan fastna eller klämma sig på något sätt. Precis som när du köper exempelvis en cykelkärra, så vill du vara säker på att den säng du köper är så säker som möjligt för ditt barn. Sängen måste följa gällande europeisk säkerhetsstandard, något som tyvärr inte alla modeller gör. Vi på testarna.se har skapat en komplett köpguide, som ger all nödvändig information du behöver när du ska köpa barnsäng. Läs sedan vidare för att ta del i vårt spjälsäng test, som presenterar marknadens bästa och säkraste spjälsängar.
Modeller
Kanske står du i valet och kvalet att låta ditt barn sova tillsammans med er i föräldrasängen. Det ger visserligen en speciell närhet till ditt barn, som barnen blir trygga och mår bra av. Däremot kommer detta med en del risker, där barnet kan trilla ur sängen eller i värsta fall kvävas bland alla kuddar och täcken. Lyckligtvis finns det modeller på marknaden med säkerhetsfunktioner, som låter dig sova nära ditt barn utan medföljande risker.
En baby säng-i-säng är en speciellt utvecklad resesäng som minskar risken för kvävning eller klämning när man sover ihop med bebisen. Den har en unik ram som gör att barnet inte faller ur, samtidigt som barnet kan sova mycket nära dig i föräldrasängen. Denna modell går också under namnen ”babynest” och ”snuggle nest”.
Baby sidosängen är varianten vi på testarna.se tycker särskilt mycket om, eftersom du kan ha barnet precis intill dig samtidigt som den får ha sin egen sovplats. Du har med andra ord inte ditt barn tillsammans med dig i sängen, men alltid nära så att du slipper stiga upp för att trösta eller amma.
Du kan också montera ett sidoskydd direkt på föräldrasängen, som hindrar att ditt barn trillar ut när den kommer till kanten. Sidoskyddet kan även användas som fallskydd vid avvänjning från spjälsäng.
Om ni som familj planerar att resa mycket under barnets första år, så kan det vara en bra idé att investera i en barnresesäng. Den fungerar som en portabel säng som enkelt kan monteras ned och packas ihop, och blir således ett utmärkt alternativ för er som är på resande fot ofta. Glöm inte att även köpa ett bra babyskydd för bilfärderna! Vi har gjort ett stort test där du hittar flera billiga babyskydd.
Vill du att ditt barn ska ha ett eget utrymme under de första månaderna, kan du istället välja en vagga eller korg. Dessa är ofta mycket mindre i storleken jämfört med en spjälsäng, vilket ger barnet mer trygghet efter den trånga livmodern. Här är det dock viktigt att veta att vaggan eller korgen inte bör användas efter att barnet börjat kunna sitta eller resa sig på knä, eftersom det då finns risk att barnet faller ut.
Spjälsängen är de mest populära valet bland nyblivna föräldrar, eftersom den går att använda fram till att barnet nått ungefär tre år. När barnet är nyfött, kan du möblera med kuddar runt om bebisen så att den känner sig trygg. Var dock noga med att kuddarna inte hamnar för nära huvudet, på grund av kvävningsrisken. Ett bra alternativ är att köpa en sovpåse som inte bara ger trygghet för barnet men också minskar risken att barnet spritter till alltför mycket i sömnen och väcker sig själv.
Att tänka på vid köp av spjälsäng
De flesta barnsängar varierar inte särskilt mycket i funktion och design. Många har höj- och sänkbar botten och det går att ta bort spjälorna när barnet blir tillräckligt stort. Det finns dock vissa saker du bör vara uppmärksam på, för att se till att du kommer hem med den absolut bästa spjälsängen för ditt barn.
När man handlar produkter till bebisar och små barn, så är det alltid säkerheten som går i första hand. Detta gäller samtliga produkter på marknaden – stora som små. Du vet säkert att leksaker inte får ha små delar som barnet kan stoppa i munnen och att en studsmatta för barn måste ha skyddsnät för att vara säker. Men även när det kommer till spjälsängar så finns det en del att tänka på nrä det gäller säkert.
Först och främst ska barnsängen vara permanent märkt med nummer och datum på den standard vars krav sängen uppfyller (EN 176). Den bör också vara märkt med madrassens tjocklek och maxihöjd, då kravet säger att det ska vara minst 20 cm mellan madrassens ovansida och sängsidornas ovankant. Är den lägre än så, finns det risk för att barnet kan ramla ur sängen.
En bra spjälsäng ska stå stabilt på golvet, utan vältrisk. Är den utrustad med hjul, ska de också gå att låsa. Det är också viktigt att barnsängen har rätt avstånd mellan spjälorna, med ett mått på 4,5–6,5 cm. Dessa mått ser till att ditt barn inte riskerar att fastna med fötter och armar och skada sig. Sängen ska inte heller ha några utskjutande delar, som ditt barn kan fastna eller skada sig på. Du kan också köpa till ett separat spjälskydd, som minskar risken ytterligare.
Oavsett om du köper en separat madrass eller en som ingår, ska du se till att den är helt fri från giftiga kemikalier och allergiframkallande medel. Måtten ska också stämma helt överens med spjälsängen, så att det inte blir något avstånd i kanterna där fötter och händer kan fastna. Helst ska madrassen vara halvfast, så att ansiktet inte sjunker ner eller risk för att barnet får platt bakhuvud.
Barnsängens storlek spelar både roll för rummet och användningstiden. Har du inte ett stort sovrum, är det onödigt att köpa en stor modell, samtidigt som en mindre modell behövs bytas ut efter ett tag. Det europeiska standardmåttet är 60×120 cm. Men frågar än hur länge sover barn i spjälsäng? Svaret är fram tills ungefär tre års ålder, sen behöver du byta upp dig till en juniorsäng. Visa spjälsängar har funktioner som gör att de kan byggas ut till juniorsäng och soffa med tiden. Däremot skjuter dessa modeller ganska högt i pris, men du sparar in pengar långsiktigt genom att du slipper köpa nytt när barnen blivit större.
En sänkbar sängsida underlättar när du ska lyfta ur barnet ur spjälsängen. Det borde också finnas iallafall två höjdlägen, högt till den nyfödda och lågt när de barnet blivit större. Tre är praktiskt, eftersom det ger ett mellanläge.