Köpguide för Resesäng
En resesäng kan vara ett bra alternativ istället för en fast barnsäng med stomme, och kostar oftast inte mer än billiga barnsängar. Den ger ett bredare användningsområde, samtidigt som den är smidig att ha med sig när du är ute och reser eller hälsar på svärföräldrarna. Tyvärr finns det en del resesängar på marknaden som inte håller måttet. Många brister i monterings- och säkerhetsinstruktionerna, där manualerna saknar både varningstexter och varningssymboler. En bra resesäng ska inte riskera att välta och ha en tålig och funktionell konstruktion.
Att avgöra vilken resesäng som är säker och tålig är ingen lätt sak. Därför har vi på testarna.se konstruerat en informativ köpguide som tar upp allt du behöver veta innan ditt köp. Läs gärna vår resesäng bäst i test, där vi presenterar marknadens tio bästa resesängar.
Modeller
Det finns många modeller som ser ut på olika sätt. Vissa placerar du direkt på marken, andra kommer med ett stativ för att få din baby att komma upp i högre höjd. Det finns en del saker att tänka på när det kommer till de olika modellerna, eftersom alla inte passar olika åldrar.
En resesäng baby har många alternativ, där du kan välja mellan en liten bädd som placeras direkt i föräldrasängen, ha den stående på stativ eller direkt på golvet. En resesäng baby är liten i storleken, vilket gör den smidigare att ha med på resan jämfört med en resesäng för större barn. Nackdelen är att de har en kortanvändningstid på ca sex månader, då de inte går att användas när ditt barn kan sitta upp självmant.
En baby säng-i-säng är en speciellt utvecklad resesäng som minskar risken för kvävning eller klämning när man sover ihop med bebisen. Den har en unik ram som gör att barnet inte faller ur, samtidigt som barnet kan sova mycket nära dig i föräldrasängen. Denna modell går också under namnen ”babynest” och ”snuggle nest”. Även denna resesäng har en kort användningstid, eftersom den är till för babyns första månader. Fördelen med en baby säng-i-säng är att ditt barn kan sova tätt intill dig. Närkontakten är viktig under barnets första månader i livet, som anses vara en av de viktigaste faktorerna för ditt barns välbefinnande.
En resesäng barn är mycket större i storleken jämför med en resesäng baby, som ofta går att användas i ett par år framöver. De går att placera direkt på marken eller på ett par kortare fötter, men bör aldrig stå på ett högre stativ eftersom vältrisken blir för stor. Med en resesäng för barn är det viktigt att den har en stabil och tålig konstruktion, särskilt om resesängen används som lekhage.
Säkerhet
Se alltid till att resesängen är testad enligt europeisk standard: EN:1130 eller liknande, där modellen ska vara permanent märkt med nummer och datum på den standard vars krav sängen uppfyller. Detta gäller naturligtvis för alla dina bebisprodukter, vare sig du ska köpa barngrindar, resesäng eller eller bärsele så ska du alltid säkerställa att din modell är godkänd enligt gällande säkerhetsstandard. Den bör också vara märkt med madrassens tjocklek och maxihöjd, då kravet säger att det ska vara minst 20 cm mellan madrassens ovansida och sängsidornas ovankant. Är den lägre än så, finns det risk för att barnet kan ramla ur sängen. Många gånger kommer resesängen med en tillhörande madrass som är anpassad efter de rätta måtten. Gör den inte det, är det viktigt att du vet vilken madrasstorlek som passar eller inte.
Resessängens storlek spelar både roll för säkerheten och användningstiden. En liten resesäng är lättare att ta med på resan, samtidigt som den behövs bytas ut efter ett tag. För lite större barn ska resesängens sidor vara minst 60 centimeter höga. Se till att resesängen har en stark konstruktion, så att den inte välter eller viker sig när barnet lutar sig mot sidorna.
För att ditt barn ska ligga tryggt och säkert under resan, rekommenderar vi att den har ett nät som ger god luftgenomströmning och skyddar din bebis från mygg och getingar.
Tänk också på andra säkerhetsaspekter under resan. Om ni är på bilsemester så är det viktigt att ni använder ett säkert och godkänt babyskydd. Du kan htita flera bra modeller i vårt babyskydd test.
Material
Oavsett om du köper en separat madrass eller en som ingår, ska du se till att den är helt fri från giftiga kemikalier och allergiframkallande medel. Helst ska madrassen vara halvfast, så att ansiktet inte sjunker ner eller risk för att barnet får platt bakhuvud.
Försök alltid välja en resesäng som har textiler godkända enligt Öko-Tex Standard, vilket ger en garanti på att inga hälsovådliga- eller allergiframkallande ämnen finns. Detta är alltid viktigt att tänka på när du handlar produkter som kommer att vara i direkt kontakt med ditt barns hud, vare sig du ska köpa saker som billiga overaller, resesängar eller regnstövlar.
Själva ramen på resesängen ska vara tålig och stabil, däremot bör tyget ha en god luftgenomströmning för att barnet inte ska bli överhettat. Många resesängar har en ganska isolerande design, vilket gör det viktigt med en bra ventilation. Välj gärna en modell med ett slitstarkt nät, så att ditt barn kan titta ut utan risk för dålig stabilitet.
Användarvänlighet
Eftersom det är en resesäng, ska den också vara enkel att sätta upp och plocka ner. Välj alltid en resesäng med en tydlig och lättläst manual, så att du slipper gissa dig fram. Helst ska resesängen kunna sättas ihop på några få minuter – gärna en minut om möjligt.
En klar fördel är även om den kan tas med som handbagage på flyg. Självklart är detta inte alltid möjligt, särskilt för resesängar för större barn. De flesta flygbolag har ett standardmått på 55 x 40 x 23 och en maxvikt på 8kg. Ha detta i åtanke när du väljer resesäng, för att göra resan så enkel som möjligt.
Välj gärna en modell som är i lättvikt – helst ska den inte väga mer än 6 kg. Ett stort plus går till om resessängen kommer med en medföljande förvaringsväska och bärhandtag, så att du får med den enkelt överallt.
Har resesängen en medföljande madrass, ska du se till att den har ett avtagbart madrasskydd som går att tvätta i maskin. Detta är något man kanske väntar sig av barnprodukter, men förvånansvärt många tillverkare missar just den här delen. I vårat resesäng test presenterar vi alla resesängar med madrasser som går att maskintvättas.
Tips och Råd
Tänk på att en resesäng inte är det enda ni kommer att behöva under resans gång. Det kan vara smart att handla in andra saker, såsom en resesulky – d.v.s. en resebarnvagn som kan fällas ihop och tas med på resan. Det kan även vara smart att ta med en babysitter för nyfödd, som barnet kan sitta i utan att du behöver oroa dig för att det ska krypa iväg. Hos nätbutiker som Lekmer.se och Babyshop kan du ofta hitta både babysitters och sulky på rea!