Köpguide för löpband
Ett löpband är en investering på många sätt; du sparar både pengar på dyra gymmedlemskap samtidigt som du investerar i en hälsosam livsstil. Dock finns det en hel del saker att tänka på innan ditt köp. Ett bra löpband bör vara utrustad med en stark motor och stadig konstruktion samt ha en låg ljudnivå. Utöver det, finns det mängder av funktioner och egenskaper som lämpar sig åt olika användningsområden. Går löpbandet att luta? Vilka program och kontroller är den utrustad med? Hur är utan och dämpningen? Allt detta reder vi ut i vår köpguide som du kan läsa nedan. I vårt löpband bäst i test presenterar vi marknadens tio bästa modeller.
Billigt eller dyrt löpband?
Att köpa löpband är ingen billig investering, dock rekommenderar vi att lägga några extra kronor på en riktigt bra modell. Priset kan skilja sig från några tusenlappar uppåt 30 000 kr, dock rekommenderar vi att du inte går under 5000 kr. Som med det mesta, får man vad man betalar för. I detta fall är det särskilt viktigt, eftersom ett billigt löpband riskerar att ha en ostadig konstruktion och en svagare motor. Däremot finns det ingen anledning att köpa det dyraste proffsbandet om du inte ska träna flera timmar om dagen.
Motorkapacitet
Ett motionsband är antigen utrustad med en AC eller DC motor. Vi rekommenderar en DC motor för dig som inte tränar mer än 1–3 timmar per dag. Var dock noga med att du väljer rätt DC motor, eftersom hästkrafterna skiljer mellan olika springband. Tränar du endast en timma per dag, räcker det med en motor på 1.0 – 2.0 hk. För dig som tränar två timmar om dagen, rekommenderar vi en motor med 2.0–3.0 hk. Tränar du runt tre timmar per dag, ska du istället satsa på en DC motor med 3 hk eller större. AC motorn hittas ofta på proffsband, som riktar sig åt träning över fyra timmar per dag. Dessa modeller är dyrare i pris, men har en längre livslängd och kräver mindre underhåll.
Det finns även en del löpband som är designade helt utan motor, där du startar driften med hjälp av fötterna. Nackdelen är att de kan vara svåra att igång utan lutning och när du väl fått igång den kan du inte sänka lutningen. Dessa modeller är ofta billiga i pris, men har en helt klart sämre kvalitet och prestanda än en motordriven.
Storlek & springyta
Storlek och springyta går lite hand i hand, eftersom en större springyta kräver en större konstruktion. Ett bredare band är självklart mer komfortabelt, men den ska också få plats i ditt hem. De flesta löpband har en springyta på 1–1,5 meter, vilket brukar passa de flesta. Är du däremot lång, rekommenderar vi en lång och bred löpmaskin, eftersom den måste passa din steglängd. Det är även viktigt att ta hänsyn till löpstilen, eftersom vissa har en tendens att ”vandra” runt på banden, medan andra springer mer rakt. Oavsett storlek, kan det vara en god idé att investera i ett hopfällbart löpband. På sätt slipper du ha framme löpbandet när det inte används.
Hastighet
De flesta löpband har en maxhastighet på 16 km/h, vilket brukar räcka gott och väl för de flesta motionärer. Planerar du däremot att träna mycket intervaller, rekommenderar vi ett löpband som klarar uppåt 20 km/h. På så sätt kan du springa mycket snabbt under en kortare tid, där 16 km/h i vissa fall inte räcker till. Är du ute efter ett gåband, räcker det dock med en maxhastighet på 11–12 km/h.
Lutning
För att löpningen ska motsvara en utomhusträning så mycket som möjligt, bör du satsa på en modell som har lutningsfunktion. Träning inomhus är lättare i många anseenden, eftersom du slipper luftmotstånd och ojämna terränger. Vanligast är en lutning på 10–20%, vilket brukar räcka för att få en riktigt bra backträning. Beroende på modell, justeras lutningen antigen manuellt eller elektriskt. Det senare alternativet är att föredra, eftersom du kan ställa in lutningen under själva träningspasset. Visserligen kostar ett löpband med elektrisk inställning något mer, men är väl värt pengarna enligt vår mening.
Program & kontrollpanel
Kontrollpanelen ska vara enkel att manövrera med tydliga inställningsknappar. Den bör vara utrustad med separata start- och stoppknappar som är lätta att se. Även manöverknapparna för hastighet och löpbandets lutning ska vara tydliga, så du enkelt hittar dessa funktioner under träningspassets gång. Mer avancerade modeller har även en inbyggd skärm och högtalare, som gör träningen roligare och mer varierad. Vissa löparband har en Bluetooth-anslutning som kan parkopplas till dina mobila enheter. På så sätt kan du använda olika träningsappar för springrutter och mycket annat.
För att träningen inte ska bli enformig och tråkig efter ett tag, rekommenderar vi ett löpband med varierande träningsprogram. Detta ser till att du får ut så mycket som möjligt av din träning, som hjälper dig med både träningsupplägget och motivation. Användbara träningsprogram är exempelvis fettförbränning, pulsträning, mjölksyraträning och backträning. Vissa modeller har även funktion för att skapa ditt eget skräddarsydda träningspass.
Dämpning
Dämpningen är en mycket viktig faktor, eftersom löpning belastar både leder och knän. Ett bra löpband ska ta emot stötarna varje gång du sätter ner fötterna, som ger en mjuk och behaglig träning. De flesta modeller är mer eller mindre stötdämpande, dock bör du kolla efter maskiner som har en extra variabel dämpning i form av gummibussningar. För mer avancerat dämpningssystem, ska du satsa på ett löpband med mer dämpning långt fram på bandet och större stabilitet längre bak.
Pulsmätning
Är du ute efter en lite intensivare träning, bör du skaffa ett löpband som stödjer ett pulsbälte. Fokus på puls gör träningen mer målinriktad och är en utmärkt funktion för dig som vill förbättra din kondition eller gå ner i vikt. Vissa modeller kommer med en integrerad pulskontroll i handtagen, som mäts och registreras via sensorer. Detta är dock inte att rekommendera medan du springer, eftersom positionen blir mycket obekväm. Däremot fungerar det utmärkt för dig som är ute efter en gåmaskin. Många av de förinställda programmen inkluderar pulskontroll, som gör att motståndet automatiskt regleras efter den träningseffekt du valt.
Tips & råd
Ju längre garantitid, desto bättre maskin – enklare än så är det inte. Detta säkerställer både hög kvalitet och lång hållbarhet, där du inte riskerar att spendera dyra pengar på reparation.
Håll även koll på löpbandets maxvikt. De flesta modeller klarar en tyngd på 130 kg, men det går självklart att hitta löpband som klarar bra mycket mer än så. Billigare modeller klarar oftast inte mer än 90–100 kg, då konstruktionen ofta är för svagt byggd för att klara mer än så.
Eftersom löpband inte är en särskilt billig investering, rekommenderar vi att du letar efter ett löpband rea. Många återförsäljare säljer ut äldre modeller till ett lägre pris, där du i många fall kan spara in tusentals kronor. En äldre modell behöver nödvändigtvis inte vara sämre, så längde den uppfyller de krav vi har gått igenom ovan.