Köpguide för kolgrillar
Det pågår en ständig debatt mellan kol- och gasolgrillar och vilken som är bäst får man själv ta att avgöra. En sak är i alla fall säker, att grilla med kol ger en helt annan känsla än att grilla med gasol. Elden, röken och doften blir den stor del av upplevelsen, likaväl som den fantastiska grillsmaken. Andra fördelar är att kolgrillar oftast är billigare i inköp än de som drivs på gasol, som dessutom går att användas med rökflis för få en rökig, härlig smak.
Marknaden vimlar av hundratals modeller i olika utformningar, utseenden och prisklasser, vilket kan försvåra valet något. Därför har vi sammanställt en informativ köpguide för att hjälpa dig på vägen. Längre ner på sidan hittar du vårt kolgrill bäst i test, där vi presenterar marknadens tio bästa modeller.
Modeller
Först och främst bör du avgöra vilken typ av grill du är ute efter. Kolgrillar delas upp i tre olika kategorier; klotformad, öppen eller tunna. Alla varianter har olika för- och nackdelar, som vi kommer diskutera nedan.
Öppna kolgrillar är helt lockfria, som oftast kommer i form av engångsgrillar eller andra billigare material. Fördelen är att de är mycket billiga i pris och är enkla i både utformning och användning. Väljer man en öppen kolgrill är det viktigt att grillgallret är justerbart i höjdled, eftersom det annars blir svårt att reglera värmen. Nackdelen är att det tar lång tid att grilla, då det inte finns något lock för att stänga in värmen.
Klotgrillen är det populäraste alternativet, som har fler fördelar är öppna grillar. Först och främst blir grillresultatet bra mycket bättre, där du lättare undviker en bränd och sotig yta på maten. Även brandrisken blir mindre, vilket troligtvis är den viktigaste egenskapen. På en kolgrill blir det inte samma eldsflammor när fett och marinad rinner ner på briketterna som på en öppen. Nackdelen är att den klotformade bottnen kan försvåra en kolfri yta för indirekt grillning.
Grilltunnan är en annan populär variant, som ofta är större i storleken och kommer med en avlång grillyta. Fördelen är att du kan utnyttja grillytan mycket bättre, som gör att du kan köra direkt grillning på halva och indirekt på den andra halva.
Med en keramisk kolgrill får du helt klart den bästa temperaturkontrollen, tack vare dess tjocka keramiska väggar och ägg-formade design. Förutom att de grillar kött otroligt bra, kan de även grilla andra saker så som pizza, bröd och desserter. Dessa är dock ganska dyra i inköpspris, men är helt klart värd för dig som grillar mycket.
Funktioner
Fördelen med en kol grill är att de inte är särskilt dyra att köpa in, där du kan få en kvalitativ modell för runt tusenlappen. Vad som däremot är viktigt att tänka på är att ju fler funktioner en grill har, desto mer skjuter priset i höjden. Många av funktionerna kan vara riktigt användbara för dig som grillar en del, där vi har valt ut ett par stycken som vi anser är bäst.
Den absolut viktigaste funktionen är att gallret går att justeras på höjden, annars blir det svårt att reglera värmen. Detta gäller främst för öppna grillar, men är även användbart på klot- och grilltunnan. För fler tillagningsalternativ rekommenderar vi även en kolgrill med extra galler, som gör att du kan placera gallren på olika höjder.
För optimal temperaturkontroll bör du se till att kolgrillen är försedd med minst två spjäll. Ju fler spjäll desto bättre syreflöde, som även ser till att avgaserna kommer ut ordentligt. Extra spjäll eller ventiler ger dig lite mer kontroll, särskilt för större grillar.
Vi rekommenderar även en grill med inbyggd termometer, så att du alltid har full koll på matlagningen. En termometer hjälper dig att ha den optimala temperaturen när du grillar, som ger maten smak, saftighet och en perfekt grillyta. Detta minimerar även risken för att maten ska bränna vid.
Se även till att kolgrillen är försedd med praktiska transporthjul, så att du smidigt och säkert kan förflytta den i trädgården.
Användarvänlighet
En grill ska självfallet vara säker och enkel att hantera, annars försvinner en stor del av den fantastiska grillupplevelsen. En utomhusgrill kräver en del förarbete och underhållning, vilket är svårt att komma ifrån. Däremot är många modeller försedda med praktiska egenskaper som underlättar hanterbarheten. Se bland annat till att kolgrillen är försedd med ett eller två sidobord, så att du enkelt kan förbereda och placera maten på. Ett extra galler gör det även lättare att fylla på kol under själva grillningen.
Se gärna till att den kommer med ett avtagbart askfat, så att du enkelt kan rengöra grillen från aska. Detta underlättar rengöringen ofantligt, där du smidigt dumpar askan direkt i soptunnan utan att behöva skrapa i botten.
Hållbarhet
Du behöver inte spendera särskilt mycket för att få en kolgrill som håller länge. Däremot rekommenderar vi att du inte går efter de absolut billigaste gasolgrillarna, eftersom de allt för ofta tvingats kompromissa med något – de flesta fall hållbarhet och säkerhet. Därför kan det vara värt att lägga lite extra pengar på ett välkänt märke med bra rykte. Garantitiden kan även ge dig en ganska stor överblick om grillens hållbarhet.
Grilla miljövänligt
Vi på testarna.se värnar om miljön, vilket är något vi vill uppmuntra andra att vara också. Undvik därför att använda tändvätska för att starta igång grillen, eftersom det är en riktig miljöbov. Tips på miljövänliga alternativ är stearinbaserat tändpapper eller tändvätska baserat på rapsolja. Välj även kol med FSC- eller SIS-märkning. Det förstnämnda garanterar att skogen de kommer ifrån är hållbar och välskött och det sistnämnda att det inte har behandlats med kemikalier.