Köpguide för gasolgrillar
Är det dags att uppgradera grillen inför grillsäsongen? Då kanske du står inför valet mellan en gasol eller koldriven grill. Fördelen med en gasolgrill är att den har en snabb och smidig uppstartning, samtidigt som du slipper pyssla med kol eller briketter. De flesta gasolgrillar har även möjligheten att skapa olika temperaturzoner, som både ger fler tillagningsmöjligheter och kontrollerar matlagningen bättre. Dessutom kostar kol och briketter bra mycket mer i längden jämfört med billig gasol.
Ja, fördelarna är många som sagt många – nu gäller det bara att hitta rätt modell. Marknaden vimlar av grillar i olika prisklasser och utformningar, vilket inte gör valet helt lätt. Vi guidar dig genom allt du behöver tänka på innan ditt köp. Längre ner på sidan hittar du vårt gasolgrill bäst i test, där vi presenterar marknadens tio bästa modeller.
Att tänka på innan ditt köp
Fundera först och främst på vad du är i behov av, eftersom det inte finns någon anledning att köpa mer än av du behöver. Detta känns kanske självklart, men marknaden vimlar av värstinggrillar som vunnit flertalet priser, som både är dyra och kan föda ett helt kompani. Bor du i ett hushåll med få medlemmar, kan det exempelvis räcka med en mindre bordsmodell. Är du en grillfantast, kan det däremot passa bättre med en större modell. Ju större grillyta desto fler antalet brännare, vilket ger större möjlighet att få till högre temperatur och olika temperaturszoner.
Priset är förstås också en viktig fråga, eftersom det kan variera stort mellan olika modeller. En generell guide är att du aldrig går efter de absolut billigaste gasolgrillarna, eftersom de allt för ofta tvingats kompromissa med något – de flesta fall antalet brännare. En billig gasolgrill kan även ha svårt att producera ordentligt med värme, vilket i sin tur resulterar i ett sämre matlagningsresultat. En god nyhet är att dyrast inte nödvändigtvis bäst. En bra gasolgrill brukar kosta från ca 2000 kronor och uppåt och detta inkluderar även regulatorn för gasoltuben. Exklusivare grillar ligger runt 5000 kr, som ofta kommer med särskilt utvalda funktioner och finesser.
Oavsett om du är ute efter en enklare eller mer avancerad modell, är det viktigt att gasolgrillen har en hög kvalitet. En bra gasolgrill är stabil och ganska så tung, så att den står säkert utan att riskera att ramla ihop av stötar eller slag. Se alltid till att grillen är försedd med rostfritt eller emaljerat material, som gör att de klarar sig länge utomhus. Var däremot alltid noga med att rengöra grillen innan användning, så att den inte missfärgas.
Funktioner
Antalet brännare varierar beroende på storlek, som kan skifta från en upp till sju-åtta stycken. Fördelen med flera brännare är att det erbjuder ytterligare tillagningsalternativ. På så sätt kan brännarna användas separat och på olika värmegrader. Fundera även på om du har nytta av en sidobrännare, som exempelvis kan användas för att koka potatis eller liknande medan du grillar.
Vill du kunna tillaga flera sorters mat utan att behöva använda köket, rekommenderar vi en gasolgrill med ett separat stekbord. Andra praktiska tillbehör är förvaringsskåp, batteritändning, wokhållare och värmehyllor fastmonterade. Numera kommer många exklusivare modeller med rotisserie-funktion, där du kan grill med ett roterande spett. Ju mer tillbehör desto högre pris såklart, vilket gör det viktigt att avgöra hur mycket du verkligen behöver.
En gasol grill är helt klart det smidigaste alternativet, men nackdelen är att gasolen inte ger träkolets aptitliga arom. Vill du komma åt den särskilda grillsmaken, kan det vara en god idé att köpa till en smart ”rökbox”. Denna placeras i närheten av brännaren och fylls med rökspån, som ger maten precis den smak som man får från en kolgrill.
Vi rekommenderar även en grill med inbyggd termometer, så att du alltid har full koll på matlagningen. En termometer hjälper dig att ha den optimala temperaturen när du grillar, som ger maten smak, saftighet och en perfekt grillyta. Detta minimerar även risken för att maten ska bränna vid.
Se även till att din gasolgrill är utrustad med flametamers, som är en skyddsplåt direkt placerad över brännarna. Den ser till att lågorna inte slår direkt mot råvarorna, som i sin tur skapar en mer jämn och kontrollerad värme. De ser även till att skydda brännarna från fett och safter som släpper vid grillning.
Användarvänlighet
En grill blir lätt smutsig, vilket gör det extra viktigt att den är lättrengörlig. Förutom att en smutsig grill är ganska otrevligt, kan den även bli ohälsosam i längden. Gamla matrester och fett kan i värsta fall skapa cancerframkallande ämnen, vilket är något som självklart borde undvikas. Är din gasolgrill utrustad med flametamers ska du se till att de har en emaljerad yta för enkel rengöring. Många modeller kommer även med någon form av droppskål eller fettuppsamlare, vilket gör det betydligt enklare att få bort fett och andra rester.
Se också till att grillen är utrustad med rejäla och robusta handtag, som gärna är gummibeklädda för bra och säker kontroll.
Säkerhet
En bra gasolgrill är en säker gasolgrill, vilket gör att den måste uppfylla vissa säkerhetskrav. Kolla alltid efter en CE-märkning, som garanterar att modellen har genomgått en rad olika tester för säker användning. Förutom det, måste självklart även du se till att du grillar säkert. Stäng alltid av huvudkranen till gasolflaskan efter varje användning och kontrollera gasolgrillen regelbundet för gasläckor. Kom även ihåg att använda grillhandske!
Garantitid
Sist men inte minst, köp en gasolgrill med lång garantitid. En kvalitativ modell kommer ofta med en garantitid på två till tre år. Vissa gasolgrillar kan ha en garantitid uppåt 10 år, vilket helt klart gör dem till en säker investering.