Köpguide för Vakuumförpackare
Vakuumförpackare har sedan länge använts av jägare, som förlänger köttets hållbarhet i kylen och frysen. Eftersom älgjakten endast sker en gång om året, har vakuumpåsar varit ett riktigt bra redskap för att hålla köttet intakt ända in till nästa säsong. Numera är vakuumförpackare en allt vanligare hushållsapparat i svenska hem, eftersom den håller dina råvaror upp emot fem gånger så lång tid som normalt – helt utan att förlora smak. Detta beror på att råvarorna annars är i kontakt med syre, vilket är orsaken till att livsmedel som förvaras i kyl och frys förlorar kvalitet, konsistens och näringsvärde.
Att investera i en vakuumförpackare är alltså en riktigt bra idé. Kanske har du ett sommarhus någonstans där du spenderar några månader om året? Då är det lätt att samla på sig massa mat, som sedan hinner bli dåligt tills nästa gång du återvänder. Eller så kanske du tycker om att storhandla, så att du har mat tillgängligt i flera månader framåt. Oavsett anledningen, så är en sak säker. Med vakuumpackare kan du räkna med att kunna ta fram din infrusna köttbit hela 2–3 år senare och njuta samma goda resultat som dagen då du frös in det.
Har du bestämt dig för att investera i en vakuumförpackare? Bra. Nu gäller det bara att hitta rätt produkt. Som alltid, finns det självklart en del att tänka på. För att undvika att du kommer hem med en dålig modell som inte försluter ordentligt, har vi konstruerat en köpguide som går igenom allt du behöver veta innan ditt köp. Vi avslutar med ett vakuumförpackare bäst i test, där vi presenterar marknadens absolut bästa vakuumpackare.
Användningsområden
Förutom det självklara – att en vakuummaskin ger maten en längre hållbarhet – så finns det en mängd andra användningsområden som är riktigt praktiska. Eftersom man helst inte vill investera i en apparat som bara används då och då, presenterar vi några tips på vad du kan använda din vakuumförpackare till dagligen.
Eftersom vi äter middag minst en gång om dagen, blir det ofta rester som blir över. Det är vanligt att matresterna blir stående i kylskåpet ett par dagar, som sedan blir oätliga och kastas i soptunnan. Med en vakuumförpackare kan du enkelt lägga upp maten på en tallrik, vakuumförpacka och så kan du spara portionen i en hel vecka.
Du kan göra en blixtsnabb marinering av kött och fisk, genom att vakuumtrycket öppnar porerna i råvarorna och absorberar marinaden fortare.
Har du en ångugn hemma, kan du laborera med sous vide-tekniken och låta råvarorna tillagas under vakuumförpackning. Detta gör att fisken, köttet eller grönsakerna behåller all smak och näringsämnen, vilket ger en fantastisk matupplevelse. Detta kräver dock speciella påsar, så håll utkik efter det i vårt vakuumförpackare test.
Påsarna går att använda i mikrovågsugn, vilket gör att du sparar plats i kylen när du gör portionsmåltider. Ta ut påsen, lägg den på en tallrik och värm upp den i mikron. Påsarna är även maskindiskvänliga, vilket gör att de kan återanvändas.
Du kan också vakuumförpacka dina hygienartiklar inför resan, så slipper du onödigt läckage i resväskan.
Vakuumkvalitet & försegling
Vakuumförpackarens kvalitet och försegling är förstås det viktigaste av allt, men det är svårt att avgöra själv vilken modell som är bra eller inte. I detta fall rekommenderar vi att du följer experternas råd, som själva har testat produkten och bedömt hur bra prestanda den har. I vårt test med vakuumförpackare har vi noga valt ut modeller som är bland de bästa på marknaden.
När man kollar på just vakuumkvalitet och försegling, ska påsen vara helt slät utan luftbubblor när den har packat klart. Maskinen ska också kunna suga ur luften ur påsen riktigt bra och man tittar även på om vakuumförpackaren kan skapa en svetsfog som är hållbar. Det är också viktigt att undersöka hur snabbt maskinen klarar att suga ur luften samt hur många påsar i följd som går att paketera, utan att vakuumförpackaren blir överhettad.
Storlek & användarvänlighet
Något som du däremot kan avgöra själv, är vakuumförpackarens storlek. Hur stor plats tar maskinen och hur mycket plats har du hemma? Var ska den placeras och hur ofta ska du använda den? Detta är frågor du bör ställa dig själv, innan du ger dig ut och köper en vakuumförpackare.
Den bör också vara lätt att använda, så att du inte står som ett frågetecken varje gång den skall användas. Detta kan vara otroligt enerverande, eftersom den är till för att hjälpa – inte att stjälpa. Vakuumförpackare låter sällan särskilt mycket, men är du känslig för ljud ska du titta över maskinens ljudnivå. Eftersom du kommer att förpacka mat, kommer den med all säkerhet behöva rengöras emellanåt. Detta ska också vara enkelt och lättåtkomligt, så att du inte behöver stå i evigheter med att göra rent den.
Funktioner
Det finns alltid några funktioner som gör vakuumförpackaren extra bra. Här kan det vara bra att ta en funderare på vad du kommer ha mest nytta av, så att du inte köper en med alla tänkbara funktioner när du i själva verket kommer använda en eller två.
Vissa modeller kommer med ett så kallas SVS-system, som ger dig möjligheten till att själva styra vakuumstyrkan. På så sätt undviker du att mosa ömtåliga råvaror, som exempelvis kan vara användbart när du vakuumförpackar en måltid. På så sätt kan du få maten lika fin som den var innan.
En pulsfunktion är också användbart när du vill frysa in ömtåliga råvaror, som t.ex. såser eller muffins, eftersom man enkelt kan styra hur mycket luft som ska sugas ur. Därmed undviker du att såsen sugs ut tillsammans med luften, eller att muffinsen mosas.
En integrerad rullhållare för plasten ökar användarvänligheten avsevärt och med ett inbyggt knivbord på räls kan du få önskad längd av själva plastpåsen.
Vill du använda din vakuumförpackare till att marinera, ska du se till att den har en marinerings-funktion.