Köpguide för våffeljärn
Visste du att våfflor är så goda att de till och med har fått en egen kristen högtid? Nja, kanske riktigt så är det inte. Däremot är historien bakom våfflorna intressant. Maria bebådelsedag har firats sedan 600-talet, där högtiden i Sverige kallades för ”vårfrudagen” i folkmun. Vid något tillfälle i historien misstogs ”vårfrudagen” för ”våffeldagen” och är numera känt som just våffeldagen. Vad de båda festligheterna har gemensamt är att de markerar början på våren den 25e mars. Så varför inte investera i ett nytt våffeljärn och fira in våren med riktigt läckra nygräddade våfflor?
Fast inte behöver du vänta ändå till våren för att äta våfflor. Med ett våffeljärn kan du njuta av goda våfflor varendaste dag om du vill. Men för att du ska få riktigt gyllenbruna och frasiga våfflor, krävs det ett bra våffeljärn. Tyvärr finns det många produkter på marknaden idag som inte håller standarden. Många av järnen blir rejält varma på utsidan, andra har inga ordentliga handtag och vissa till och med bränner vid.
Vi har genom noggrann research hittat de allra bästa våffeljärnen du kan hitta på marknaden idag, som du kan läsa om i vårt våffeljärn bäst i test längre ner på sidan. Innan dess, läs noggrant igenom vår köpguide för att lära dig vad som krävs för att våffeljärnet ska hålla måttet.
Modeller
Även om våfflor inte är särskilt komplicerat, så kan det ändå vara en bra idé att satsa på ett våffeljärn som passar bäst för din preferens. Är den svenska frasvåfflan det godaste, eller har du fastnat för de tjocka belgiska våfflorna? Med rätt modell kan du få det precis som du vill ha det.
Med ett belgiskt våffeljärn får du tjocka fyrkantsformade våfflor med extra djupa fickor, som ger plats för massor av frukt, smör och sirap. Eftersom den belgiska våfflan är väldigt kompakt och tung när de gräddats, behövs det ett specifikt våffeljärn för att ge ett äkta belgiskt resultat.
Det traditionella svenska våffeljärnet producerar fyra eller fem sammanhängande hjärtformiga våfflor, som är lätta att lösgöra från varandra. Oftast är ett gjutjärn rekommenderat för att göra våfflorna extra frasiga, men det finns även många andra moderna modeller som erbjuder våfflor med extra frasighet.
Vill du helst göra krispiga rån, ska du istället satsa på ett rånjärn. Med ett rånjärn kan du tillverka våffelstrutar och dessertrån, där många järn kommer med ett vackert mönster som gör rånet en fröjd för ögat.
Många modeller kommer även med uttagbara plattor, som gör att du kan grädda allt från svenska, belgiska och norska våfflor.
Funktioner
Med äldre modeller behövs oftast smör eller olja för att våfflorna inte ska fastna. Nyare modeller däremot, är ofta utrustade med non stick-beläggning. Detta gör våfflorna enkla att ta ur, utan risk för att de ska fasta och förenklar rengöringen avsevärt. Har du någonting testat att rengöra ett gammalt våffeljärn, vet du nog vad vi talar om. Det är svårt att komma åt mellan springorna och att diska under vatten är inte ett alternativ.
Istället för att stå och passa på våfflorna under tiden de gräddas, så kan det vara en bra idé att satsa på ett våffeljärn som har en ljus- och ljudsignal. På så sätt kan ju lämna rummet och ändå ha koll på när våfflorna är färdiga. Denna funktion är dessutom viktig för bästa resultat, eftersom våfflan mister sin frasighet om locket lyfts flera gånger. Vissa modeller har även en timerfunktion, som underlättar gräddningen ännu ett snäpp.
För att du alltid ska få bra resultat som möjligt, bör du välja ett våffeljärn med temperaturinställning. Med den kan man själv bestämma hur pass välgräddad och frasiga våfflorna ska vara, perfekt när familjemedlemmarna har olika preferenser.
Hanterbarhet
Då våffeljärnet troligen inte kommer att användas varje dag året runt, är det viktigt med smart förvaring. Försök välja ett våffeljärn med kompakt design, så att den passar in bland andra köksredskap i skåpen. Det är också rekommenderat att våffeljärnet står stabilt och inte har tendenser att välja när locket öppnas.
Eftersom järnet blir riktigt varmt, är det a och o med ett värmeavskärmande handtag. Att använda sig av grytlappar är utdaterat, med dagens teknik är detta något man ska förvänta sig istället för att se det som en smart detalj.
Storlek
Har du en stor familj, eller anordnar årliga våffeldagfester kan det sitta fint med ett dubbelsidigt våffeljärn som gräddar två våfflor åt gången. Däremot är det alltid bra att fundera över hur mycket plats du har i ditt kök och dina skåp. Eftersom många våffeljärn inte tar mer än ett par minuter på sig att grädda en våffla, kan ett enkelt våffeljärn ändå passa bra trots ett större hushåll.
Energieffektivitet
Eftersom våffeljärn inte är energimärkta, kan det vara bra att hålla koll på våffeljärnets watteffekt. De flesta ligger mellan 500–1000 W, vilket anses vara en normal energiförbrukning. Vi rekommenderar dock att hålla koll på Råd & Röns experttester, där de har mätt energiförbrukning bland olika våffeljärn på marknaden. En låg energiförbrukning enligt Råd & Rön är en uppvärmning runt 30–50 Wh och 130–180 Wh vid gräddning.
Ett våffeljärn med ljus- och ljudindikator är att rekommendera, eftersom du på så sätt alltid har koll på när järnet har kommit upp i temperatur och är redo att gräddas. Då undviker du att järnet står på i onödan och drar energi.
Sist men inte minst, kontrollera även gräddningstiden, då detta kan skilja flera minuter mellan olika modeller på marknaden. Ett bra våffeljärn värms upp snabbt inför första våfflan och ska kunna grädda snabbt. Ett enkeljärn kan vara snabbare än ett dubbeljärn, beroende på vilken gräddningstid järnet har.