Köpguide för termometrar
Vi lever i ett land som kan ha fyra årstider på en dag, vilket säkert också är anledningen till att vi pratar om vädret så pass mycket som vi gör. Du kan vakna upp och solen skiner, men när du kliver utanför dörren har det redan börjat att regna. Är du en av alla som är trött på att väderprognoserna aldrig stämmer, är det en väderstation i hemmet precis vad du behöver. En sådan termometer ger dig aktuella och pålitliga värden för just ditt område, något som väderprognoserna i appar eller i större mediekanaler inte kan ge dig. Har du bestämt dig för att det är dags att investera i en termometer, har du kommit en lång bit på vägen. Nu gäller det bara att rätt termometer, som passar just dig och ditt hem.
Modeller
Det finns allt från enkla analoga termometrar som visar vädret hur det ser ut för tillfället, till avancerade väderstationer med uppgifter om nederbörd, temperatur och mycket mer. Som med mycket annat, är det priset som avgör hur avancerad modell du vill ha. Många billiga modeller presenterar sällan lika exakt data och har tendens att missa viktig information.
Med en analog termometer placerar du den enkelt där du vill mäta temperaturen, för att sedan läsa av den. Dessa är ofta mycket billiga att köpa in och klarar ofta att mäta temperaturer från -30°C upp till 40 °C. Nackdelen är dock att den är kopplad med en sladd mellan inne- och utedelen, vilket gör att du måste använda dig av fönsterkarmen eller ett hål i väggen.
En digital termometer ger en mycket mer detaljerad information och kan läsa av temperaturer på flera platser. Här är det ofta prisklassen som avgör termometerns kapacitet och funktioner, där du bland annat kan välja mellan en trådlös termometer eller en med sladd mellan inne- och utedelen. Oavsett om du väljer en med eller utan sladd, kan den digitala displayen visa både inom- och utomhustemperatur, väderprognos, klocka och mycket annat.
Att tänka på
Oavsett vilken prisklass eller modell du köper, har placeringen stor betydelse för funktionen. En väderstation består av minst två delar: en huvudenhet och en- eller flera givare. Huvudenheten placeras inomhus, vilket inte påverkar funktionen. Du kan ha den på ett ställe som du tycker passar dig bäst, helt enkelt. Givarna däremot, måste placeras på specifika punkter beroende på dess uppgifter. En nederbördsmätare bör exempelvis inte stå under tak och en vindmätare inte i lä. Det är också viktigt att tänka på omgivningen kring mätarna, så att det inte finns träd som skymmer eller att husets värme påverkar temperaturmätningen.
En annan sak som kan vara lätt att missa, är om din digitala termometer är batteri- eller eldriven. Fördelen med en termometer med elanslutning är att du aldrig behöver byta batterier på inomhusdelen, däremot behöver du se till att placera väderstationen nära ett uttag. Ju längre kabel desto bättre. Men även om de har en adapter behövs batterier för att driva de olika sensorerna. En batteridriven väderstation kan vara lite krånglig att öppna, om du inte har de rätta verktygen. Oftast krävs en liten mycket liten stjärnskruvmejsel, i vissa fall behöver du en fast nyckel, 8 mm, eller en liten skiftnyckel, samt en vanlig skruvmejsel. Det finns reset-knappar på några produkter. För att komma åt dem behöver du en syl eller något liknande smalt verktyg.
Termometerns skärm är särskilt viktigt, eftersom den ska vara lätt att läsa av och ha hög kvalitet. Många billiga modeller har gammalmodiga och omoderna skärmar, som är svåravlästa och blandar stor- och liten, skarp- och oskarp text hejvilt.
Bor du i lägenhet kan det absolut fungera, men givarnas placering blir svårare än för den som bor i hus. Har du exempelvis en balkong med tak, är en nederbördsmätare onödig. Även vindmätare kan vara svåra att placera, eftersom blåsten blir starkare ju högre upp man kommer vilket leder till ett felaktigt värde. I dessa fall rekommenderar vi en enklare väderstation utan avancerade funktioner för vind- och regnmätning.
Funktioner
A och o är självfallet att väderstationen ska mäta temperaturen, annars gör den inte mycket nytta. Dock finns det en del modeller ute på marknaden som inte klarar detta särskilt bra. Därmed är det extra viktigt att följa vår termometer bäst i test, som kommer längre ner i köpguiden.
Andra funktioner som kan vara bra att ha är en väderstation som kan mäta lufttryck, luftfuktighet och vindstyrka. Även om dessa siffror inte säger mycket i sig – förutsatt att du inte är insatt i meteorologi – kan alla variabler tillsammans ge en bild av vad som händer i området omkring dig vädermässigt. I detta fall är det bra om termometern har en minnesfunktion som sparar dessa variabler över tiden. Genom att läsa mönster i tidigare vädersituationer, kan du få en idé om vad som ska hända i framtiden.
En trendindikator anger om temperaturen är stigande eller fallande både inne och ute. På så sätt får du lokala mätningar direkt, så att du alltid är förberedd på vädret innan du går ut.
Under vinterhalvåret kan det vara användbart med en termometer som har ett frostalarm, så att du alltid är förberedd på vägförhållandena.