Köpguide för Spis
Matlagningens historia är lika gammal som spisen, utan spisen hade vi varken haft kokböcker eller tv-kockar. Vi har gått från matlagning på öppen eld, till 1700-talets vedspis som senare utvecklades till gasspis på 1800-talet. Under det senaste århundradet har elspisen dominerat i samband med elektricitetens tillväxt och numera har induktionshällen växt sig populär i den västerländska världen. Utvecklingen har skett för ett flertal anledningar; att det ska gå snabbt och enkelt att laga mat, att det ska vara ekonomiskt och framför allt för ökad säkerhet i hemmet.
Vi i Sverige har ett privilegium att få ta del av denna gynnsamma utveckling. Tyvärr ser det inte likadant ut för resten av världen, där tillgången till el och bränsle är begränsad i utvecklingsländer. Spisens utveckling har lett till att vi svenskar är skonade från inomhusbränder och rökförgiftningar och vi kan numera investera i nyutvecklade spisar, som både är energisnåla och sparar på miljön. Spisen har dessutom varit den troligtvis största anledningen till matens utveckling, där vi har numera kan njuta av god och näringsfylld mat som håller oss friska och starka in i sen ålder.
Det finns alltså mycket att vara tacksam för med spisens evolution, vilket också gör det extra viktigt att välja rätt när du ska köpa spis. Det vimlar av olika modeller på marknaden, så det gäller att vara förberedd med värdefull information innan du ger dig ut i vimlet. Med vår köpguide och spis bäst i test, förser vi dig med allt du behöver veta för att få en köksspis som är säker, miljövänlig och lagar bäst mat.
Olika modeller av spisar
Börja med att fundera över om du vill köpa häll och ugn separat, eller kombinerat i en spis. Det finns självklart fördelar med vardera, så det gäller att överväga vad som passar dig bäst. Fördelen med en kombinerad spis och ugn, är främst att du endast behöver köpa en enda enhet, vilket också brukar vara generellt billigare. Att köpa häll och ugn som separata enheter, ger det dig fördelen att kunna placera dem i köket precis som du önskar. På så sätt kan du placera både din spis och ugnen på en bekväm arbetsställning, vilket minimerar risken för ryggskador. Köper du en separat spis, får du möjlighet att välja mellan fler modeller och utbud av specialfunktioner. Du kan också välja precis hur du vill installera spisen, till exempel infälld i bänkytan eller planlimmat i exakt höjd med köksbänken.
Med en traditionell spis får du spis och ugn kombinerat. Även om utbudet är något begränsat, har du ändå möjlighet att välja mellan induktionsspis, gjutjärnsspis, på gas eller med glaskeramik. Här får du oftast en traditionell varmluftsugn med standardfunktioner.
En induktionshäll värmer upp maten med hjälp av magnetism, som skapar värme i kastrullen via vibrationer. De två främsta fördelarna med en induktionsspis är att det går otroligt snabbt att komma upp i temperatur och att värmeplattan är något svalare än andra hällar. Den sistnämna är alltså ett bra alternativ för familjen med småbarn, eftersom det minskar risken för olyckor i köket. Själva uppkokningen sker generellt snabbare än vad en vattenkokare klarar av, vilket är en klar fördel. Dock fungerar induktionshällen endast med magnetiska kastruller och stekpannor, vilket gör att du behöver köpa in nya köksredskap ifall du inte redan har det hemma.
Glaskeramikhällen har en slät yta precis som induktionshällen, vilket gör det smidigt och enkelt vid rengöring. Uppvärmningen sker på samma sätt som med en traditionell spis, där värmeplattan värms upp med hjälp av el. Detta innebär dock att värmeprocessen blir långsammare samt att själva plattan blir het. Däremot är priset oftast mycket lägre och du kan använda alla typer av kastruller och stekpannor.
Gashäll är den ovanligaste varianten i det vardagliga hemmet och används oftast av professionella kockar. Är du en matlagningsfantast, kan däremot detta vara ett bra alternativ eftersom gashällen kontrollerar temperaturen med otroligt stor precision. Dock krävs det en del kunskap för den här typen av spis, då gasen måste hanteras på rätt sätt för att det ska ge ett bra matlagningsresultat.
Den klassiska gjutjärnshällen har hängt med ett bra tag och den främsta anledningen är att den inte är särskilt dyr att köpa. Nackdelen är dock att den kan vara ganska svår att rengöra, eftersom matrester kan bränna fast på och runt plattorna. Trots den fungerar den utmärkt om du är ute efter en billig lösning.
Energieffektivitet
Det svenska konsumentrådet Råd & Rön rekommenderar att välja en induktionsspis framför en äldre spis med gjutvärnsplattor, eftersom de gör av med mindre energiförbrukning. De har uppskattat att en gammal spis med plattor som används tio timmar i veckan drar ca 625kWh, jämfört med en induktionshäll som drar ca 415kWh. På sätt kan du spara in drygt 200 kr per år. Även om det kanske inte låter mycket, så kan du spara in tusentals kronor varje år om du väljer klimatsmarta produkter i ditt hem. Många bäckar små, som det kallas.
Är du ute efter en kombinerad spis och ugn, är det viktigt att du tänker på spisens energimärkning. EU:s energimärkning garanterar dig att produkten har blivit testad och granskad innan försäljning, så det är ett riktigt bra riktmärke att gå efter. Betygsskalan är från A-G, där A är den mest energisnåla och G är minst. Vi på testarna.se rekommenderar dock att du inte går lägre än B, eftersom det kan stå dig dyrt i längden och det lämnar fotspår på miljön. När en produkt har klassats som A, får den ytterligare ett betyg som visar mer ingående i form av plustecken; A+, A++ eller A+++. Den med flest plus är alltså mest klimatsmart.
Storlek
Storleken handlar framförallt om en platsfråga, men har också betydelse när det kommer till energibesparing – speciellt för dig som är ute efter en kombinerad ugn och häll. Det är onödigt att starta igång en stor ugn för en måltid till endast 1–2 personer, så fundera över hur mycket kapacitet du verkligen behöver.
Standardstorleken på hällar och spisar har en bredd på 60 cm, som kommer med fyra kokzoner och passar de flesta hem. Består hushållet av 1–2 personer och det finns begränsat med utrymme, kan det vara en bra idé att satsa på en spis med två kokzoner med en bredd på 30–36 cm. Detta innebär dock att du inte kan ha igång fler är två plattor samtidigt. Är du en riktig matlagningsfantast, kan det ändå vara bra att fundera över det större alternativet.
Till det större hushållet, kan du få en spis med upp till sex separata kokzoner med en bredd mellan 70–90 cm. På många induktions- och glashällar kan du få flexibla kokzoner, som ger dig möjlighet att kombinera olika plattor till extra stora storlekar. Detta är fördelaktigt för dig som lagar storkok och stora middagar.