Köpguide för spinningcyklar
Spinningcykeln liknar på många sätt den traditionella motionscykeln, men kommer med en hel del fördelar och uppgraderingar. För det första är cykeln kraftigt byggd för att klara intensiva intervaller i högt motstånd. Detta gör den perfekt för dig som vill ha möjlighet till mer högintensiv träning, som kräver mer utav ditt träningsredskap. För det andra har spinningcykeln har ett mer naturtroget motstånd som efterliknar upp- och nedförsbackar på ett sätt som inte är möjligt för en motionscykel. För det tredje är en spinningcykel mycket skonsam mot knän och leder, tack vare dess jämna belastning. Dessutom betraktas den som mer fartfylld och rolig jämfört med den hederliga motionscykeln, där du får en mer varierad träningsform och kan träna i riktigt högt tempo.
Trots att spinningcykeln generellt ses som ett högkvalitativt träningsredskap, finns det en del modeller på marknaden som inte håller måttet. Genom vår köpguide får du reda på vad du bör överväga innan ditt köp. Längre ner på sidan hittar du vårt spinningcykel test där vi presenterar vi marknadens tio bästa modeller.
Innan du köper spinningcykel
Innan du ger dig ut och köper första bästa spinningcykel, rekommenderar vi att du letar efter en modell som passar just ditt behov. Förutom särskilda funktioner och egenskaper, är det bra att fundera på hur ofta den kommer att användas. Tränar du flitigt är det viktigt att cykeln har en riktigt bra kvalitet.
Oftast stiger priset ju högre kvaliteten är, eftersom de högkvalitativa cyklarna är byggda på ett mer stabilt sätt. Dyrare spinningcyklar är designade för att klara högintensiv träning, som tål mycket, har flertalet funktioner och har en lång livslängd. Trots det kan du hitta bra och stabila cyklar runt 5000 kr, som passar utmärkt för dig som tränar några gånger i veckan. För dig som tränar någon enstaka gång räcker det gott med en spinningcykel i den lägsta prisklassen, det vill säga under 4000 kr.
För att komma undan så billigt som möjligt, rekommenderar vi på att du försöker hitta en spinningcykel på rea. Många återförsäljare rear ut kvalitativa cyklar från föregående sortiment, som sällan är mycket sämre än den uppgraderade modellen. På så sätt kan du få en kvalitativ cykel för ett lägre pris, som både ger flertalet funktioner och en längre hållbarhet.
SPD-pedaler
Vi rekommenderar även att du funderar på om du kräver en cykel med SPD-pedaler, eftersom det sällan ingår på billiga modeller. Detta är ett pedalsystem som används tillsammans med särskilda cykelskor med SPD-klossar. De flesta spinningcyklar i mellan- och övre prisklassen kommer med kombinationspedaler som låter dig använda både vanliga träningsskor och SPD-cykelskor, vilket är att föredra om fler personer ska använda cykeln.
Inställningsmöjligheter
Ju bättre spinningcykel desto fler inställningsmöjligheter. Med flertalet inställningar får du ett bättre träningsresultat, eftersom du kan ställa in din cykel precis så som du vill ha den. Se därför till att du kan justera sadeln, sadelstolpen, styrstolpen och styret så att du får bästa möjliga komfort under träningspasset. Vi på testarna.se rekommenderar att du väljer en modell som låter dig justera sadeln horisontellt och styret lodrätt, eftersom cykeln på så vis passar både korta som långa personer.
Svänghjul
Svänghjulet avgör många gånger cykelns kvalitet. Ett bra och stadigt svänghjul ger en lång hållbarhet, samtidigt som det säkerställer att cykeln klarar ett riktigt högt tempo. Ett tungt svänghjul ger en utjämnande effekt och en stabil känsla under träningspasset, där acceleration och retardation blir trögare med ett tyngre svänghjul. Riktigt bra modeller brukar ha ett svänghjul på 20 kg eller uppåt, vilket rekommenderas för dig som letar efter en modell med många motståndsnivåer och hög kvalitet. Men det går även att hitta bra spinningcyklar i mellanprisklassen med svänghjul som väger mellan 16 och 18 kg.
Drivsystem
Du kan välja mellan två olika drivsystem; remdrift eller kedjedrift. Remdrift rekommenderas oftast för cyklar för hemmabruk, eftersom den typen av drivning är extremt tystgående. Remdrift kräver dessutom mindre underhåll och justeras enkelt när det behövs. Risken med kedjedrift är att du kan uppleva kugghjulshack och att kedjan hoppar ur vid riktigt hög belastning.
Vikt
Det finns två viktiga faktorer att se över när det gäller vikt; maximal användarvikt och vikten på själva spinningcykeln. En tung spinningcykel är visserligen mer otymplig att flytta runt i hemmet, men innebär samtidigt att den är mer stabil. Kontrollera även alltid angiven maximal användarvikt, då billigare modeller sällan klarar mer än 90 kg.
Funktioner
För att du ska få en ökad motivation och kunna mäta dina framsteg på lång sikt, rekommenderar vi att du väljer en spinningcykel med display. Där kan du ta del av din kaloriförbrukning, hastighet, varv per minut och jämföra dina träningsresultat.
De flesta spinningcyklar mäter även din puls, vilket är perfekt när du är ute efter en intensivare träning. Vissa modeller kommer med en integrerad pulskontroll i handtagen, som mäts och registreras via sensorer. Andra har en funktion som stödjer ett pulsbälte och kommer inkluderande pulsband som fäts runt bröstet. Genom datorn kan du kontrollera balanshjulet eller låta datorn justera sig automatiskt efter valt pulsnivå.
För att motivera din träning ytterligare, rekommenderar vi en modell som har möjlighet för uppkoppling med surfplatta eller mobiltelefon. På så sätt kan du skapa egna rutter med hjälp av exempelvis Google Maps, där du kan se bilder från gatunivå överallt i världen när du tränar. Dessvärre är detta en ganska ovanlig funktion bland spinningcyklar, som främst återfinns bland motionscyklar.