Köpguide för matberedare
Hushållsassistent, köksassistent, köksmaskin eller matberedare – kärt barn har många namn. Oavsett benämning, så har de samma innebörd; de är matlagarens bästa vän. Eftersom det funkar lite annorlunda i hemmet än på restaurangen, kan du inte anställa ett köksbiträde hur som helst. Att få barnen eller partnern att hjälpa till, är heller inte särskilt enkelt för den delen. Kanske du föredrar att arbeta på egen hand, utan att någon annan lägger sig i? I vilket fall som helst, så kan en hjälpande hand sitta fint så att du slipper göra grovjobbet själv.
Har du bestämt dig för att investera i en matberedare, kan vi inte annat än att säga grattis! Allt du behöver göra nu, är att hitta den bästa matberedaren. Självklart finns det en del att tänka på innan ditt köp, så att ditt val av köksassistent blir rätt från början. Ska det primära användningsområdet vara brödbak eller lättare arbeten? Kanske du vill att den ska klara båda lika bra? Ska den stå framme eller inne i skåpet? Och, framförallt, hur mycket pengar är du villig att spendera? Allt detta kommer vi ta upp i vår köpguide. Läs sedan vidare för att ta del av vår matberedare bäst i test, där vi har valt ut tio av de bästa du kan hitta på marknaden idag.
Modeller
Låt oss börja med att klargöra de olika definitionerna av matberedare. Att de finns så många namn kan vara ganska förvirrande, även om de har i princip samma innebörd. De skiljer dock något mellan de olika begreppen, därför börjar vi med att utreda detta.
Köksmaskin är själva samlingsnamnet på köksassistent och matberedare. När man talar om en köksmaskin, pratar man ofta om de båda varianterna i generell beteckning.
En hushållsassistent används i första hand för lite enklare uppgifter, såsom blanda degar, såser och röror och vispning av glass.
Matberedaren fokuserar främst på tuffare köksuppgifter, som att riva och hacka grönsaker, mala kött och finfördela äpplen till äpplemos. En multifunktionell matberedare kan även användas som hushållsassistent, dock brukar de vara något dyrare i pris.
Det är även viktigt att hålla koll på de olika innebörderna av blender och mixer, eftersom olika matberedare har varierande funktioner. När en matberedare har en mixerfunktion, så mixar den ihop flera torra ingredienser med att riva, skiva och hacka. Med en blenderfunktion däremot, rör den ihop ingredienser med mycket vätska till bland annat smoothies och soppor.
Kapacitet & storlek
Kapacitet och storlek går lite hand i hand, förstås. Vill du ha en matberedare med hög kapacitet, bör du sikta in dig på en större variant. Däremot kan du fortfarande få en stor modell som inte har hög kapacitet, vilket gör att du bör kolla motorns watteffekt. Ju högre watteffekt, desto mer mångsidig och användbar är matberedaren. De flesta modeller på den svenska marknaden ligger omkring 500-1000W, vilket anses vara en bra motorkapacitet. Varje hundra watt över snittet ger en mycket påtaglig effektökning.
Var däremot uppmärksam på att matberedare ofta har en sämre kraft på lägre varv än en hushållsassistent. Därför passar hushållsassistenten bättre för att bereda och knåda degar.
Storleken ska självklart också passa in i ditt kök, annars är den inte mycket till hjälp. Du bör fundera över om du planerar att ha den framme på köksbänken, eller om den ska ställas in i ett skåp när den inte används. En generell storleksguide är att mindre matberedare på 1–2 liter passar det lilla hushållet med upp till två personer, 2–3 liter det mellanstora och 3–4 liter det större hemmet.
Funktioner
Du har till stor del redan valt en rad funktioner efter köksmaskinens användningsområde, men det finns ytterligare funktioner som man vara bra att veta på förhand.
Eftersom du med stor sannolikhet kommer att använda din matberedare till många olika områden, rekommenderar vi att du investerar i en matberedare med ett flertal hastighetslägen. Detta gäller framför allt köksmaskiner som har multifunktioner, dvs en matberedare och hushållsassistent i ett. Då marknaden vimlar av hundratals av modeller, finns det också en del rötägg. Se till att följa vår checklista, för att inte komma med en sådan.
Riktigt bra matberedare har dessutom en pulserande funktion, som ger mixningen ännu mer kraft. Pulseringen gör så att det kommer in mer luft i maten du bereder, utan att använda mycket extra energi.
Vissa matberedare har även funktioner så att du kan mala ditt kaffe eller dina kryddor. Detta kan vara bra för dig som har funderat på att skaffa en kaffekvarn, eller som vill göra matlagningen extra ljuvlig med nymalda kryddor.
Tillbehör
Som sagt, olika matberedare ger olika funktioner och det gäller även för tillbehören. Har du siktat in dig på en matberedare med rivkunskaper, kan det vara en stor fördel om du får med ett rivjärn. De vanligaste tillbehören är dock visp, degkrok och omrörningsspade. Med avancerade modeller kan även erbjuda; rivjärn, citruspress, grönsakshackare, köttkvarn, degskrapa, pastatillägg, stänkskydd och lock. Detta är framförallt fördelaktigt för dig som vill ha en mångsidig matberedare, som gör det möjligt att bygga på och bygga om.
Hantering
Eftersom matberedaren är en ganska stor apparat, kan det underlätta om den inte väger allt för mycket. På så sätt kan du enkelt flytta runt den i köket, utan att förstöra ryggen eller riskera att tappa den. Den genomsnittliga matberedaren väger omkring 3–4 kilo, vilket inte är särskilt mycket. Trots det, finns det många matberedare som väger betydligt mer än så och man vill helt inte få hem en sådan med posten av misstag.
Du bör även se efter hur maskinen ser ut under. Fyra kilo är ändå rätt mycket, om den skulle falla på tårna. Modellen bör antigen ha gummilister eller sugproppar för att minska friktion.
Rengöringen är a och o när det kommer till hanterbarhet, eftersom den behövs rengöras efter varje användning. Maskindiskbara delar är därför ett stort plus, samt att den är lätt att både plocka isär och ihop. Oavsett om du har bra eller dåligt tålamod, är det frustrerande att stå och sätta ihop ett pussel varje gång du ska laga mat.
Ljudnivå
Sist men inte minst, har vi ljudnivån. Tyvärr låter matberedare ganska mycket och det går inte att undvika helt. Däremot är vissa matberedare utrustade med extra tystgående induktionsmotorer, så försök hålla utkik efter en sådan!