Köpguide for luftrenare
Allergisk astma är den vanligaste formen av astma idag, där ungefär 90% av alla astmatiska barn och ungdomar lider av allergi, jämfört med vuxna astmatiker på 50%. Allergi betyder att ditt immunförsvar överreagerar på ämnen som egentligen inte är farliga, till exempel kvalster, damm, pälsdjur och pollen. Detta kan orsaka att den allergiska reaktionen sätter igång astmasymptomen, vilket är svårt att helt och hållet medicinera sig mot. Det är vanligt att tro att luftföroreningar är värst utomhus bland bilavgaser och fabriker, men det är oftast i våra egna hem som luften är smutsigast. En luftrenare filtrerar bort partiklar och föroreningar och kan göra vardagen lite behagligare när sjukdomen är som värst.
Även om du eller dina barn inte lider av astma eller pälsallergi, så kan det ändå vara en god idé att investera i en bra luftrenare i ditt hem. Faktum är att vår inomhusluft är i genomsnitt fem gånger så förorenad som vår utomhusluft, något som kan vara ganska svårt att tro. Vi tar dagligen in mängder av partiklar från avgaser, pollen och stoft, som sedan stannar i vårt hem i en lång tid framöver. Några exempel på partiklar som finns i vår inomhusluft är bland annat; virus och bakterier, kvalster, mögel, farliga ämnen från elektronik, avgaser, mikropartiklar från rengöringsmedel och rökpartiklar från matlagning.
Ja, som du ser är det svårt att få en nypa frisk luft hemma. Därför har vi konstruerat en köpguide och ett luftrenare bäst i test, så att du från och med nu inte ska behöva lida av dålig luft i ditt hem – någonsin igen.
Modell
Det finns många olika typer av luftrenare att välja bland, så vi rekommenderar att du hittar en modell som främst fokuserar på den eller de partiklar du vill ha bort.
Man brukar dela in luftrenare med filter i två kategorier; mekaniska och elektrostatiska. Mekaniska luftrenare driver inneluften genom flera olika filter med hjälp av en fläkt. De använder sig av ett mekaniskt luftfilter för att fånga upp föroreningar i luften i ett så kallat HEPA-filter. Dessa filter behövs rengöras med jämna mellanrum, för att luftfiltrationen ska fungera optimalt. Mekaniska luftrenare fungera bra för att fånga upp pälsdjursallergen, mögel, bakterier, damm, kvalster och rök. Med elektrostatiska maskiner är innebörden den samma, förutom att de istället använder statisk elektricitet för att locka till sig bakterier och smuts till plåtar som finns inuti maskinen. Även här måste du rengöra och byta filtren med jämna mellanrum, för att upprätthålla effektiviteten.
UVGI (Ultraviolet germicidal irradiation) luftrenare dödar bakterier och mögel i luften via en ultraviolett strålning. Den här teknologin har sedan länge används inom livsmedelsindustrin och sjukvården för att bekämpa smittor och bakterier. På senare tid har teknologin fått en mer kommersiell och allmän inriktning, eftersom fler människor har ökat sin förståelse hur olika typer av luftföroreningar påverkar oss. UVGI-tekniken är den som bekämpar mikroorganismer allra bäst, men bör hanteras korrekt då UVC-ljus har skadlig effekt om det når öga eller hud.
PCO luftrenare är en ozonrengörare som effektivt bekämpar gas i luften. Även här används en ultraviolett lampa för att döda skadliga ämnen, så som fotogen eller koloxid. Det går däremot inte att använda denna luftrenare för att eliminera fasta partiklar från luften. UVGI- och PCO luftrenare är oftast bäst anpassade för sanering av ytor och på områden som extra mycket utsatta för bakterier.
En luftfuktare kan vara en bra investering om du lider av torr hud, näsa och hals på vintern. En luftfuktare kan dessutom vara bra för den med astma eller förkylningar, eftersom torr luft kan göra symptomen blir värre än vanligt. Däremot är det viktigt att ha koll på så att luftfuktigheten inte blir för hög, eftersom detta gynnar tillväxten av mögel, bakterier och kvalster i själva luftfuktaren.
Kapacitet
Efter du har bestämt dig för vilken typ av modell som passar dig bäst, är det viktigt att du avgör hur stor yta som ska luftrenas. Är det i ett mindre sovrum, eller ett stort vardagsrum? Ju större rummet är, desto mer kapacitet krävs det av luftrenaren. Detta är dock ganska enkelt, eftersom de allra flesta luftrenare har specifikationer där det står till vilken rumsstorlek de passar. Allt du egentligen behöver veta är kvadratstorleken på själva rummet.
Tyvärr betyder det inte att en luftrenare nödvändigtvis renar bara, bara för att den har en kapacitet på en viss storlek. Därför bör du även ha koll på hur många gånger i timmen de cirkulerar all luft i rummet. Vi på testarna.se rekommenderar att en bra luftrenare bör har en kapacitet att rena hela luftvolymen i rummet fem gånger per timme.
Ljudnivå
Planerar du att ha luftrenaren i sovrummet, kan det vara bra att satsa på en så tyst modell som möjligt. Tyvärr kan många luftrenare låta relativt mycket, framför allt de som är utrustade med filter och fäktar. Däremot har många olika ljudnivåer, beroende på vilken styrka du kör på. På så sätt kan du ha luftrenaren i sovrummet igång på full effekt dagtid, för att senare dra ner den till lägre effekt på nattetid. Vi rekommenderar dock att du inte väljer en luftrenare över 40 dB.
Effektivitet
Det kan vara bra att tänka på luftrenarens effektivitet, då man ibland behöver rena luften på kort tid. Har du precis stekt mat och rummet är fyllt av rök, kan det vara skönt att ha en luftrenare som fort kan rensa ur den dåliga luften och byta ut den till ny ren luft. I detta fall bör du välja en luftrenare med stark fläkt. Ju starkare fläkt, desto mer luft kan filtreras på kort tid. Däremot är det bra att veta att om du väljer en luftrenare med lägre fläkteffektivitet, så renar det luften minst lika bra, det tar bara längre tid.
Energiförbrukning
Då luftrenare inte har någon generell energimärkning, får du själv ha lite koll på hur luftrenaren kommer påverka din energiförbrukning. Man brukar räkna med att en luftrenare som är riktigt energisnål ligger mellan 15-100W. Till exempel; har du en luftrenare på 50W, som går 24 timmar om dygnet, kommer det kosta dig 350 kr per år.
Astma och Allergiförbundet
För att säkerställa att du köper en riktigt bra luftrenare, ska du följa Astma- och Allergiförbundets rekommendationer. De har väglett konsumenter i sökandet efter produkter som är bra ur allergisynpunkt i över 40 år, så de vet verkligen vad de pratar om. De rekommenderade och godkända luftrenarna är märkta med Svalan, så titta efter den när du letar efter nästa luftrengörare.