Köpguide för lövblåsar
Är du trött på att kratta din stora trädgård år ut och år in, kan det vara dags att unna dig en praktisk lövblås. Detta är ett perfekt redskap för att befrias från ett slitsamt arbete, samtidigt som den kan ersätta snöskyffeln på vintern och städa upp garaget på nolltid. Tyvärr har lövblåsen fått en del kritik genom åren, där vissa anser att de utgör en säkerhetsrisk och för ett väldigt oväsen. För att säkerställa att du kommer hem med bästa tänkbara modell, har vi valt att skapa en vägledande köpguide för att hjälpa dig på traven. Längre ner på sidan presenterar vi tio av marknadens bästa lövblåsar, som erhåller bästa kvalitet och prestanda för lägsta tänkbara pris.
Lövsug eller lövblås?
Fördelen med en lövblåsare är att du kan flytta stora mängder löv utan att behöva tömma uppsamlaren med jämna mellanrum. Vi på testarna.se rekommenderar en lövblås för dig med stor trädgård, eftersom du snabbt och enkelt blåser stora mängder löv och småkvistar i en hög som sedan slängs eller läggs på komposthögen. Lövsugen drar istället in löv och kvistar i en påse eller behållare, som smidigt töms när den blir full. Fördelen är att du aldrig behöver oroa dig för att blåsten ska sprida ut löven du precis samlat upp, samtidigt som du slipper samla ihop lövhögen för hand. Tyvärr är vår erfarenhet att lövsugens behållare fylls alldeles för fort, vilket inte gör den optimal för de största trädgårdarna. Bästa alternativ är förstås en kombinerad lövblås och lövsug. På så sätt kan du först blåsa ihop löven till högar och suga upp löven när de ligger samlade.
Batteri, el eller bensin?
Det finns både för och nackdelar med vardera varianter, vilket gör det extra viktigt att välja en lövblås som passar ditt användningsområde.
Bensindrivna lövblåsar är i regel de kraftfullaste, vilket också gör att de passar bäst för stora tomter. Nackdelen är att de relativt tunga och bullrar en hel del. På grund av dess tunga vikt bärs de oftast på ryggen eller flyttas runt med hjälp av hjul. Här får du även ta med bensinkostnad in i beräkningen.
Batteri- och eldrivna modeller är det mest miljövänliga alternativet, vilket vi på testarna.se förespråkar. Fördelen med en batteridriven lövblås är att du får stor rörelsefrihet och inte är begränsad av en sladd. De är i dessutom i regel mycket tystgående, vilket gör att du varken stör grannar eller själv påverkas av högt oljud. Tyvärr har de flesta batteridrivna modeller en relativt kort batteritid, med en effekt som är anpassad för en mindre eller medelstor trädgård. Eldrivna lövblåsar är både tystgående och har en obegränsad energikälla, så länge du har el i uttaget förstås. På så sätt är de billiga i drift och du slipper att köpa till dyra extrabatterier. Lövblåsarna med sladd klarar av en medelstor trädgård utan problem, men kräver förstås att du måste dra runt på en sladd.
Lufthastighet och luftflöde
Oavsett om du väljer en el-, bensin-, eller batteridriven lövblås, bör prestandan vara tillräckligt bra för att den ska klara av jobbet på bästa sätt. Här det viktigt att du kollar på lövblåsens styrka i form av lufthastighet och luftflöde. Ju högre lufthastighet desto hårdare tryck mot marken, som i sin tur förkortar arbetspasset. Vissa modeller klarar till och med att blåsa ihop grus och tyngre föremål, vilket kan vara användbart när man vill göra en ordentlig rensning i trädgården. Luftflödet visar hur mycket luft som passerar munstycket per sekund/minut. Ett högt luftflöde är särskilt viktigt för större ytor, eftersom det avgör hur lätt den jobbar ihop stora lövhögar.
Ljudnivå
De flesta lövblåsar är ganska högljudda, vilket kan både bli störande för dig själv och grannarna runtomkring. Ljudnivån mäts i decibel (dB) och vi börjar med att ge lite exempel på olika ljudvolymer, så att du lättare kan föreställa dig hur din lövblås kommer att låta. 60 dB kan jämföras som en vanlig samtalston mellan två personer och 80 dB som en hårtork. Vid 85 dB ökas risken för hörselskada vid långvarig exponering och 90–95 dB låter som en startande långtradare på 5–10 meters håll.
Bensindrivna modeller brukar ligga runt 90 dB, vilket gör det särskilt viktigt att du alltid använder dig av hörselkåpor. Batteri- och eldrivna lövblåsar är tack och lov mycket mer tystgående, där du sällan behöver använda hörselskydd eller vara orolig för en otrevlig grannfejd. De flesta el- och batteridrivna modeller brukar ligga runt 70–80 dB.
Användarvänlighet
Beroende på lövblåsens tyngd och storlek, bärs den antigen på ryggen eller med händerna. Även de lättare modellerna kan kännas tunga efter en viss tids arbete, vilket gör det viktigt att den känns behaglig att hålla och att använda. Handtagen bör därför vara stora och robusta med mjukt material som gör att den känns stadig i handen. Reglagen ska även vara lättåtkomliga och enkla att manövrera med handskar. Om lövblåsen är ryggburen ska du även se över selens konstruktion. Balanseras inte maskinen på rätt sätt, kan tyngden bli påfrestande på kroppen.
Försök alltid välja en lågvibrerande lövblås, eftersom starka vibrationer kan ge förslitningar på kroppen på lång sikt. Även starka vibrationer gör maskinen svårare att hantera, eftersom du måste spänna musklerna extra mycket. Med ett bra vibrationsdämpningssystem blir påfrestningarna på kroppen betydligt mindre.