Hur fungerar ett kreditkort?
Kreditkortet uppfanns redan på 1950-talet av amerikanen John Biggins, som hade glömt kvar plånboken hemma när han var ute och handlade. Genom att slippa ha med sig kontanter överallt blev köp plötsligt mycket lättare, där man kunde handla för större summa pengar utan att behöva ta sig till banken. Att äga ett kreditkort var dessutom mycket säkrare, som innebär en mindre risk för att någon skulle bestulna en på sina pengar. Som mycket väntat blev detta en stor succé och numera äger en stor del av befolkningen något typ av betalkort.
Så vad är kreditkort? Begreppet kredit syftar allt som oftast på en form av lån, där du lånar en viss summa pengar från en långivare och betalar tillbaka det efter en viss tidsperiod. Det finns dock en del krav på att bli beviljad kredit, då långivare sällan ger det till vem som helst. I de flesta fall ska du inte ha några betalningsanmärkningar sedan tidigare eller aktiv skuld hos Kronofogden. Ett fast jobb ökar även dina chanser för att få beviljad kredit, men är inte alltid ett måste. Kredit kan ges i flera olika former och kan skilja sig ordentligt i kostnader mellan olika långivare. Därför är det viktigt att du alltid jämför olika kreditgivare med varandra för att få bästa möjliga kreditvillkor.
Fördelarna med att äga ett kreditkort är att du kan ta del av flertalet rabatter och bonusprogram som ger poäng på dina köp. Det är inte ovanligt att kreditkortet dessutom kommer med mängder av kompletterande försäkringar, såsom reseförsäkring, prisskydd, allriskförsäkring och liknande. Med ett enda kreditkort samlar du dessutom dina köp på ett enda ställe. Därmed riskerar du inte att missa betalningar från flera olika fakturor.
Filtrera
CoopMer
- Tjäna 0,5 poäng för varje krona
- Rabatter hos alla Coop's partners
- Poäng för att betala räkningar
- Bra reseförsäkring
- Årsavgift: 295 kr
- Maxkredit: 100.000 kr
- Räntefritt: Upp till 55 dagar
- Nominell Ränta: 15,70%
Supreme Card Gold
- 0,5 bonuspoäng per spenderad krona
- 2 poäng/krona när du tankar på Din-X
- Bra reseförsäkring
- Gratis SMS-kvitton
- Årsavgift: 245 kr
- Maxkredit: 150.000 kr
- Räntefritt: Upp till 60 dagar
- Nominell Ränta: 12,36%
AmEx Gold
- Biljett-förmåner för populära evenemang
- Mycket bra reseförsäkring
- Handla och samla bonuspoäng
- Res med Priority Pass 4 ggr/år
- Årsavgift: 1500 kr
- Maxkredit: 0 kr
- Räntefritt: Upp till 55 dagar
- Nominell Ränta: 15,99%
Bank Norwegian
- Avgiftsfira uttag utomlands
- Du betalar ingen årsavgift
- Få bonuspoäng på alla köp
- Reseförsäkring/avbeställningsskydd
- Årsavgift: 0 kr
- Maxkredit: 100.000 kr
- Räntefritt: Upp till 45 dagar
- Nominell Ränta: 19,99%
EasyLiving
- Avgiftsfritt första året
- Bra försäkringar
- Inget valutapåslag utomlands
- Förmånlig reseförsäkring
- Årsavgift: Gratis 1 år (195 kr)
- Maxkredit: 100.000 kr
- Räntefritt: Upp till 56 dagar
- Nominell Ränta: 13,95%
Preem Mastercard
- 1,6% sparränta upp till 15.000 kr
- Tanka med 25 öre rabatt/liter på Preem
- Bra reseföräkring
- Ingen årsavgift
- Årsavgift: 0 kr
- Maxkredit: 60.000 kr
- Räntefritt: Upp till 56 dagar
- Nominell Ränta: 16,85%
OKQ8 Visa
- Nya kunder får 100 kr att tanka för
- Få 0,75% sparränta upp till 100.000 kr
- Tanka med 20 öre rabatt/liter
- Ingen årsavgift
- Årsavgift: 0 kr
- Maxkredit: 30.000 kr
- Räntefritt: Upp till 45 dagar
- Nominell Ränta: 14,25%
Ikano Visa
- Ingen årsavgift
- Massor av butiksrabatter
- Förmånlig reseförsäkring
- 1% rabatt på drivmedel
- Årsavgift: 0 kr
- Maxkredit: 60.000 kr
- Räntefritt: Upp till 55 dagar
- Nominell Ränta: 14,25%
ICABanken Plus
- 1% bonus på ICA
- Allförsäkring 5 år
- Reseförsäkring ingår
- Låg ränta
- Årsavgift: 324 kr
- Maxkredit: 100.000 kr
- Räntefritt: Upp till 60 dagar
- Nominell Ränta: 10,85%
EverydayCard
- Bonus på allt du handlar
- Drivmedelsrabbat på Preem
- Avgiftsfritt i ett år
- Kompletterande reseförsäkring
- Årsavgift:Gratis 1 år (195 kr)
- Maxkredit: 100.000 kr
- Räntefritt: Upp till 45 dagar
- Nominell Ränta: 9,55%
Skillnaden mellan olika typer av kort
I takt med att vi blir ett allt mer digitaliserat samhälle, uppstår hela tiden nya typer av elektroniska uppfinningar. Bankkortet är numera en del av de flesta människors vardag, som väljer att bära sina bankkort i en kreditkortshållare istället för att kånka runt på tunga plånböcker med kontanter. Idag erbjuder marknaden tre olika bankkort; kreditkort, betalkort, och kontokort. Det skiljer sig en hel del mellan de olika korten, där samtliga kommer med både för och nackdelar. Nedan reder vi ut de olika begreppen och jämför de olika korttyperna med varandra, så att du så lätt och smidigt ska hitta det bästa kreditkortet för dig.
Ett kontokort, även kallat debetkort, ges i de flesta fall ut av en bank och är kopplat direkt till ditt konto. När du handlar med ditt kontokort dras pengarna från ditt konto omedelbart och går endast att handla med när det finns pengar på kontot. Fördelen är att du aldrig kan handla för mer pengar än vad du har, vilket gör att du undviker att sätta dig själv i skuld. Nackdelen är att du får en mindre betalningsfrihet och inte kan ta dig ur situationer då du är i akut behov av pengar. Är du exempelvis på resande fot med tomt konto och har en dag kvar till löning, måste du vänta till dagen efter för att ha råd med att betala hotellnatten. Har du ingen som kan låna ut pengar till dig snabbt, kan situationen bli minst utsagt oumbärlig.
Ett betalkort befinner sig någonstans mellan kontokort och kreditkort, där du kan handla på kredit men utan chans att skjuta upp betalningen ytterligare. Med betalkortet kan du alltså betala för den där hotellnatten i Bangkok, som du senare betalar tillbaka till din kreditgivare via en faktura i slutet av månaden. Fördelen är att du vanligtvis betalar tillbaka det du har lånat räntefritt, vilket gör att du inte spenderar mer pengar än vad du ändå hade gjort. Nackdelen är att fakturan måste betalas inom förfallodatum och inte går att delas upp som delbetalning. Därmed måste du alltid se till att du har pengar att betala tillbaka lånet i tid, så att du inte riskerar att hamna med obetalda skulder hos Kronofogden.
Med ett kreditkort betalar du utan att pengarna dras direkt från ditt konto, där du istället får en faktura i slutet av varje månad. Vanligtvis har kreditkorten en räntefri period som varar upp till ca 60 dagar. Detta varierar dock mellan olika kreditkortgivare, där vissa erbjuder en längre räntefri period medan andra erbjuder en kortare räntefri tid. Med kreditkort har du en möjlighet att betala av hela månadsbeloppet på en gång, eller att delbetala krediten över en längre tid. En stor fördel med kreditkort är att de ofta har någon form av bonusar eller rabattsystem. Näst intill alla kreditkort kommer dessutom med en inkluderande reseförsäkring och du kan även ligga till andra typer av försäkringar som skyddar dig och dina pengar. Var dock medveten om att räntor och avgifter kan variera kraftigt mellan olika kreditkort. Därför är det viktigt att du jämför olika kreditkortgivare på förhand, så att det inte ska stå dig dyrt i längden.
Varför du ska välja kreditkort
Som tidigare nämnt, finns det en hel del fördelar med kreditkort. Du kan dra nytta av mängder av rabatter och förmåner och du kan skjuta upp betalningar de månader du har ont om pengar på kontot. Nedan diskuterar vi de olika fördelarna i detalj, så att du vet vad du ska kolla efter för att hitta bästa kreditkort på marknaden.
Du har råd att köpa när krisen råder. Detta är den största fördelen, eftersom du alltid har råd att betala bilreparationen eller när någonting går sönder hemma. Har du en stor familj är det i princip omöjligt att leva utan tvättmaskin en längre tid och för vissa familjer är en diskmaskin helt enkelt ett måste. En ny tvättmaskin eller diskmaskin kan dock kosta en hel del och därmed kan det vara skönt att dela upp betalningen på 2–3 månader. På så sätt behöver man inte skrapa i plånboken för att ha råd med annat i det dagliga livet. Många kreditkort kommer dessutom med räntefria perioder och har därefter en ränta på mellan 5–25%.
Du kan skjuta upp övriga fakturor tillsammans med kreditkortet. Det är inte bara de saker du handlar på själva kortet som kan skjutas upp – även andra fakturor såsom telefonräkningar och försäkringar kan delbetalas eller betalas i ett senare skede. Att betala räkningar med kreditkort är särskilt fördelaktigt de månader som alla fakturor kommer på en och samma gång. På samma månad ska du exempelvis betala tillbaka både CSN-lånet, kvartalsbolånet, dagisavgiften och medlemskapet på gymmet tillsammans med de vanliga fakturorna. Genom att betala faktura med kreditkort, hamnar skulden sedan på ditt kreditkort istället. På så sätt kan du betala av dem i den takt som behagar dig – antingen redan samma månad eller några månader framåt i tiden.
Du kan dra nytta av flertalet försäkringar. I de allra flesta fall ingår en reseförsäkring när du betalar resan med ditt kreditkort. När du reser till nya platser och tar dig ut från hemmets säkra sfär, finns det alltid en risk för att olyckor kan ske. Visserligen kan olyckor ske även hemma, men reser du utanför Europa har du inte rätt till gratis sjukvård. I de flesta fall kommer kreditkort med en omfattande reseförsäkring, som bland annat inkluderar kapitalbelopp vid olycksfall, självriskskydd vid utlandsresa, bagage försening, avbeställningsskydd, hyrbilsförsäkring, försening av allmänt färdmedel vid avresa och missat anslutningsflyg. Vanligtvis skyddar reseförsäkringen upp till 60 dagar, men varierar självklart mellan olika kreditkort. Utöver reseförsäkring ingår i vissa fall även köpförsäkringar, såsom prisskydd och allrisk. Prisskyddet ger ofta tillbaka mellanskillnaden om du hittar en motsvarande vara senare till ett lägre pris. Allrisken försäkrar din nyinköpta vara mot förlust gnom stöld, brand eller skada försakad av olycka. Dessa typer av försäkringar varar vanligtvis i 90 dagar, men skiljer sig förstås mellan olika kreditkortgivare.
Du får rabatter. I princip alla kreditkort ger någon typ av rabatt. Du kan exempelvis på rabatt på hotellvistelser, hyrbilar, när du tankar eller shoppar kläder. Du får dock sällan rabatt på samtliga områden, utan det gäller att välja ett kreditkort som passar bäst för dig och din livsstil. Pendlar du exempelvis till jobbet med din bil, kan det passa bäst med ett kreditkort som ger rabatt vid tankning. Reser du mycket, kan det istället sitta fint med ett kreditkort som ger rabatt för hotellvistelser och hyrbilar. Rabatter används förstås för att locka till sig kunder, så du ska inte luras in i ett kreditkort med rabattmöjligheter för områden som du normalt sätt inte använder. Går du sällan ut och äter men får rabatt vid flertalet restauranger, kan det sluta med att du spenderar mer pengar än vad du gjorde innan du skaffade kreditkortet. Vi på testarna.se rekommenderar att du även kikar på kreditkortets rabattsystem. Vissa kreditkort ger kontanter tillbaka som en procentsats på dina köp. Dock är det vanligast att du får poäng för dina köp som du senare kan lösa ut när du handlar särskilda produkter eller tjänster.
Du får bonusar. Bäst av allt är att de flesta kreditkort ger bonusar på alla köptransaktioner, oavsett om du handlar mat i affären eller köper en flygbiljett till andra sidan jorden. Har du exempelvis ett kreditkort med bonus från Coop Forum med poäng på alla köp, samlas sedan bonusen i slutet av månaden som kan användas när du handlar matvaror i deras matbutik. Har du istället ett kreditkort från Bank Norwegian med bonuspoäng på alla köp, kan du använda den insamlade bonusen för att köpa deras flygbiljetter. Självklart erbjuder även många kreditkort bonus med återbäring i kontanter, om du hellre skulle föredra det. Med kreditkort cashback får du pengarna in på ditt konto, som du senare kan spendera på det sätt du själv önskar.
Risker med kreditkort
Du bör självklart vara medveten om en del risker som kommer med kreditkort. Att alltid handla på kredit kan sätta en i en tuffare ekonomisk situation, där du senare kan få svårt att betala tillbaka allt du har handlat för. Det finns även en hel del kreditkort man ska undvika, som kommer med skyhöga räntor och dolda avgifter. Nedan går vi igenom vilka risker du bör vara medveten om innan du skaffar dig ett kreditkort.
Vad krävs det för att bli beviljad ett kreditkort?
Det är långt ifrån alla som blir beviljade ett kreditkort. Du måste vanligtvis ha en fast anställning och tjäna tillräckligt med pengar årligen för att ha en god betalningsförmåga. Du får dessutom inte ha några pågående skulder hos Kronofogden och i de flesta fall inte några tidigare betalningsanmärkningar. Du måste även vara bosatt och skriven i Sverige, samt vara tillräckligt gammal och inte studerande. Vill du ansöka om kreditkort trots betalningsanmärkning, kan du i vissa fall bli godkänd så länge du inte har några pågående skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningen finns registrerad i din kreditupplysning i 3 år, även när skulden är helt avbetalad, vilket kan sätta käppar i hjulet för din ansökning. Nedan ger vi en del tips för hur du kan öka dina chanser att bli beviljad ett kreditkort med betalningsanmärkning.
Ansök om kreditkort och var envis! Även om ett eller två företag nekar din ansökan, betyder det inte nödvändigtvis att den tredje eller fjärde kommer det. Marknaden rent utsagt vimlar av kreditkortgivare, så du kommer utan tvekan hitta en som godkänner din ansökan. Däremot är det viktigt att du alltid ser över eventuella avgifter och villkor, så att du inte hamnar med ett dyrt kreditkort bara för att du har betalningsanmärkningar. Ett gratis kreditkort med bra förmåner ska vara lika aktuellt för dig med som utan betalningsanmärkning.
Bevisa att din ekonomi är hållbar. Lyckligtvis bedömer många kreditkortgivare din ekonomiska förutsättning efter din nuvarande situation – inte hur den såg ut för 2–3 år sedan. Genom att bevisa att du har en fast anställning och ordning och reda på din ekonomi, kan din ansökan bli godkänd inom en mycket snar framtid. Vanligtvis måste du bifoga ett anställningsbevis med ansökningsblanketten samt lönespecifikationer från ett par månader tillbaka.
Välj alltid en lämplig kreditgräns
Kreditgränsen sätts förstås inte bara utav dig, utan även av banken. Först och främst kommer banken att titta på din ekonomiska situation och göra en bedömning på vad ditt högsta kreditbelopp får lov att vara. Banken kommer att ta hänsyn till både din inkomst och hur din familjesituation ser ut, eftersom större familjer har fler utgifter än mindre hushåll med färre antalet medlemmar.
Så vad är då en lämplig kreditgräns? Ja, denna fråga är förstås helt individuell, eftersom det är omöjligt att ge en särskild siffra i skrivande form. Bäst är förstås om du skapar en budgetkalkyl där du beräknar alla dina vardagskonsumtioner och hur mycket du normalt sett spenderar varje månad. Spenderar du exempelvis 10 000 kr på mat, dryck, kläder, nöjen, bensin- och/eller kollektivtrafik och abonnemangtjänster varje månad, kan det vara en god idé att sätta en kreditgräns på 20 000 kr. På så sätt riskerar du inte att överkonsumera varje månad och har således möjlighet att betala tillbaka krediten de månader du använder lite extra. Du behöver däremot inte räkna in extraordinära köp in i kreditgränsen, eftersom dessa köp inte sker på löpande band varje månad. Du kanske köper dig en ny TV eller en ny diskmaskin en månad och behöver därmed extra kreditutrymme för dessa typer av köp. Även här är det viktigt att alltid planera dina extraordinära köp i förhand, för att säkerställa att du verkligen har råd att betala tillbaka pengarna i slutet av månaden eller i ett senare skede.
Kan jag få ett kreditkort utan UC?
En vanlig fråga relaterad till kreditkort, är om man kan bli beviljad kreditkort utan UC. Svaret på denna fråga är ett klart och tydligt ja, men det är däremot inte möjligt att bli beviljad ett kreditkort utan en kreditprövning. UC är Sveriges största kreditupplysningsbolag som i huvudsak ägs av de fyra bankerna Nordea, SEB, Swedbank och Handelsbanken. Problemet med att långivare använder sig av UC när de gör en kreditupplysning på dig, är att informationen lagras i din personliga kreditupplysning. Varje gång du ansöker om ett kreditkort hos en kreditkortgivare som använder sig av UC, sparas denna informationen och är tillgänglig för andra långivare att se detta. Detta i sin tur påverkar din kreditvänlighet negativt, eftersom långivare kan se att du har ansökt om kreditkort mer än en gång – och troligen blivit avslagen.
Hur gör du för att behålla en god kreditvänlighet? Du gör helt enkelt bäst i att ansöka om kreditkort från kreditkortsgivare som inte använder sig av UC, alternativt endast söker om kreditkort endast ett fåtal gånger. Det finns en del kreditkortsföretag som använder andra källor för att kolla din ekonomi och där sökningarna inte sparas. Dock är detta mest vanligt bland snabblån och sms lån och inte vid kreditkortsansökningar. Detta beror på att kreditkortsföretagen ställer högre krav än de företag som beviljar snabblån och behöver försäkra sig om att du har en god betalningsförmåga.
Vilka olika typer av kreditkort finns det?
De allra flesta väljer mellan Mastercard och Visa kreditkort, som generellt anses vara de bästa kreditkorten för privatpersoner. Skillnaden mellan Mastercard och Visa är egentligen inte särskilt stor, men kommer trots det med vissa skiljaktigheter. Mastercard har bland annat en större täckning världen över och accepteras av fler handlare än vad Visa gör. Visa däremot förbjuder att handlare tar du en avgift eller minimum köp, som gör kortet generellt billigare att använda. Mastercard är med andra ord det bästa kreditkortet på resan, eftersom du har bättre täckning i mindre utvecklade länder.
Vilket kreditkort ska du då välja? Båda anses vara mycket bra kreditkort och det skiljer sig lite mellan dem. Både Visa och Mastercard har blivit utsedd till det bästa kreditkortet 2019, så valet är lite utav en smaksak. För att hitta bäst kreditkort bör du istället rikta mer in dig på vad själva kreditkortsföretaget erbjuder, eftersom det är där räntor, rabatter, bonusar och försäkringar sätts. Genom att jämföra kreditkort med varandra får du en större chans att hitta det bästa kreditkortet förmåner för just dig. Trots det, vill vi ändå gå lite mer in på vilka för och nackdelar i som finns med Visa och Mastercard i en kreditkort jämförelse.
Visa erbjuder fem olika typer av kort: vanligt kontokort, Visa Electron för ungdomar, Visa Gold kreditkort, Visa Platinum kreditkort och Visa Infinite kreditkort. De tre sistnämnda erbjuder en utökad service och fler antal förmåner, dock skiljer sig de olika förmånerna från bank till bank. Den främsta fördelen med vlisakort är dess säkra användning, där du får en total övervakning mot bedrägerier och tveksamma transaktioner. Visa kreditkort kommer även med en omfattande reseförsäkring, där du är skyddad mot både borttappat bagage och olyckor i samband med biluthyrning. Som tidigare nämnt är nackdelen att Visa har en generellt sämre täckning världen över i jämförelse med Mastercard.
Mastercard erbjuder fem olika typer av kort: vanligt kontokort, Debit Mastercard för ungdomar under 18 år, Mastercard Guld kreditkort, Mastercard Platinum kreditkort och World Elite Mastercard kreditkort. Mastercard är precis som Visa, ett mycket uppskattat kreditkort. Den främsta fördelen med ett kreditkort från Mastercard är att du får täckning i så mycket som 210 länder världen över, vilket gör Mastercard till ett utmärkt alternativ för dig älskar att upptäcka nya platser. Andra fördelar är att Mastercard har en mycket säker användning, där du har ett nollasvarsskydd vid borttappning av kortet samt skydd mot icke auktoriserade banktransaktioner. Mastercard kreditkort kommer dessutom med en praktisk reseförsäkring, dock gäller denna inte vid förlorat bagage. Mastercard ger dessutom endast en ettårig utökad garantitid vid byte och retur av produkter, medan Visa erbjuder en utökad garantitid på 3 år.
När du väl har bestämt tid för antingen Visa eller Mastercard, är det dags att välja vilken typ av kort du vill ha. Tyvärr får du sällan förmåner på samtliga områden, även om det hade varit det mest optimala. Så vi på testarna.se rekommenderar att du väljer det kreditkort som passar dig allra bäst.
Ett matkort är ett typ av bonuskort som ger dig poäng varje gång du handlar mat inom en viss butikskedja. Är du en aktiv kund hos ICA, är det alltså en god idé att du skaffar dig ett kreditkort från ICA-banken. Handlar du ofta på Coop Forum, är istället ett Coop Forum kreditkort du ska ha. Vanligtvis används bonuspoängen som rabatt vid ett senare köptillfälle, men vissa kreditkort erbjuder även payback i kontanter.
Ett bensinkort kan användas både som ett vanligt bankkort och som kreditkort, där du antingen får bensin- och dieselrabatt eller poäng när du handlar hos särskilda bensinstationer. Fördelen med ett kundkort med poängssystem, är att du får cash back på dina köp som du senare kan använda precis hur du vill. Fördelen med rabattkort är att du får ett billigt pris på bensin och diesel när du handlar från särskilda bensinstationer. Bensinkortet väljer du utefter vilken bensinkedja du föredrar, men det kan även vara en god idé att jämföra de olika kreditkortens förmåner på förhand. Även om du vanligtvis är kund hos Cirkel K, kan Preem erbjuda bättre kreditkortsvillkor och vise versa.
Ett bonuskort är en mycket populär typ av kreditkort, där du samlar bonus på särskilda butiker när du exempelvis shoppar kläder och skor. Självklart skiljer sig de olika kreditkorten från varandra, eftersom alla inte ger bonusar på samma butiker. Vanligast är att du får cash back på dina inköp, men många kreditkort samarbetar även med mataffärer, flygbolag och andra typer av företag där du kan använda dina bonuspoäng som rabatt.
Ett premiumkort, även kallat medlemskort, är ett credit kort med VIP-status. Med ett premiumkort får du en mängd exklusiva fördelar och erbjudanden, som annars inte är tillgängliga med andra typer av kreditkort. Du kan exempelvis få inbjudningar till särskilda evenemang, tillgång till lounge på flygplatser, eller företräde i kön till exklusiva nattklubbar. Ett premiumkort har dock en ganska hög kortavgift årligen, då det kostar en del valuta att få de allra bästa fördelarna, bonusarna och statusarna.
Säkerhet
I takt med att digitaliseringen har växt, har även antalet kreditkortsbedrägerier ökat. Även om det delvis är säkrare att bära med sig ett kreditkort än en stor summa kontanter, är det inte alltid helt säkert att handla med kreditkortet online. Vanligtvis uppger du ditt kreditkortsnummer när du handlar produkter på nätet, vilket egentligen inte ska vara ett säkerhetsproblem. Kreditkortsnumret står i regel på kortets framsida och används tillsammans med de tre säkerhetssiffrorna på baksidan av kortet för att genomföra ett köp.
När du köper olika typer av tjänster och produkter på nätet är det ytterst viktigt att du handlar hos seriösa nätbutiker som är märkta med en låssymbol. Denna symbol säkerställer att webbplatsen är säker, som krypterar all information du anger och har en ägare med ett särskilt certifikat för detta. Köpet ska dessutom inte gå igenom utan att du anger en särskild login till din internetbank eller utan att använda dig av andra typer av e-legitimationer. Skicka aldrig över din kortinformation via mejl, eftersom mejlkonton har en tendens att hackas. På så sätt kan känslig information hamna i fel händer och därmed finns det en risk för att någon annan kommer använda din kredit.
Valutaväxlingspåslag
Sist men inte minst vill vi även diskutera valutaväxlingspåslag, som är en särskild avgift banker lägger på när du handlar med ditt kreditkort utomlands. De allra flesta banker har ett valutapåslag på 1–3 % som gäller för samtliga köp du gör utomlands med ditt kreditkort. Detta är på tok för mycket enligt oss, eftersom din utlandsvistelse kan bli mycket dyrare än vad du först hade tänkt dig.
Ett kreditkort ska vara så förmånligt som möjligt för dig, annars är det lika bra att du använder dig av ett vanligt kontokort. För att genomföra en bra kreditkortsaffär, rekommenderar vi att du väljer ett kreditkort som inte tar ut extra avgifter när du handlar med kortet utomlands. Genom att välja det billigaste kreditkortet som inte tar ut extra avgifter, kan du istället njuta av alla dess fördelar utan oförutsedda bakslag. Vi rekommenderar även att du håller koll på uttagsavgiften för utomlandsvistelsen, eftersom detta kan skilja sig stort mellan olika kreditkort. De flesta kort har en uttagsavgift på 0% upp till 5% och en minsta avgift på 0 till 250 kr.