Köpguide för kaffebryggare
Trots italienarna med deras kända Espresso och Cappuccino, toppar de nordiska länderna listan över kaffekonsumtion i världen. Finland har lyckats kamma hem förstaplatsen med ett genomsnitt på 3,5 koppar kaffe om dagen, medan svensken kommer tätt efter med ett genomsnitt på 3,2 koppar. Om detta beror på kaffets uppiggande egenskaper eller goda smak, förblir ett mysterium. Men en sak är säker; kaffebryggaren är numera en av våra viktigaste tillskott i det svenska hemmet.
I de nordiska länderna är det bryggkaffe som dominerar, något som vi är ganska ensamma om jämfört med resten av världen. Och utbudet av bryggkaffe finns det gott om. På caféer och restauranger föredrar vi bryggkaffe framför espresso, i affären finns oftast en hel avdelning tillägnad mänger av olika kaffesorter och i hemmet anses kaffebryggaren som kökets hjärta. Kaffet är med andra ord en viktig del i svenskens liv. För att få ett välsmakande kaffe, räcker det inte med att kaffet är nymalet och vattnet friskt. Med en bra kaffebryggare frigörs kaffets smakaromer och du riskerar inte att kaffet smakar bränt eller beskt.
Det är alltså inte så enkelt som att köpa den första bästa kaffekokare du hittar i närmsta mataffär, men det är heller inte särskilt svårt om du vet vad du ska leta efter. Med hjälp av vår köpguide och kaffebryggare bäst i test, kommer du att hitta den bästa kaffebryggaren på nolltid.
Kvalitet
Du avgör kaffekokarens kvalitet bäst genom att se till att den är godkänd enligt ECBC-standard. ECBC (European Coffee Brewing Centre) är ett norskt laboratorium som kvalitettestar kaffebryggare genom att säkerställa att bryggtiden och temperaturen är korrekt. Bryggtiden enligt ECBC ska vara mellan 4–6 minuter. Om bryggtiden är under fyra minuter, finns det risk för att vattnet rinner för fort genom filtret och får därmed inte med sig alla kaffets smakämnen. Om bryggtiden är över 6 minuter, riskerar kaffet att bli urlakat med besk och dålig smak. Värmetemperaturen ska enligt ECBC standard ligga på minst 80°C, för att kaffet ska behålla sin smak även efter bryggningen. Optimal temperatur anses vara mellan 92–96 °C.
Hanterbarhet
Hanterbarheten handlar inte bara om att den ska vara enkel att hantera, utan det är även en säkerhetsfråga. Handtaget ska vara lätt att greppa, varken för stort eller för litet, för att göra upphällningen så enkel och säker som möjligt. Har du någonsin tagit i ett glas som innehållit kokande vatten, så vet du att det bränns rejält på fingrarna. Samma princip gäller för kaffebryggare, så här är det extra viktigt att se till att det är ett hantervänligt handtag om du väljer en kanna av glas. Om du vill eliminera risken helt att bränna dig, så kan du istället välja en kaffebryggare med termoskanna. Ofta väger termoskannorna mer än glaskannorna, men fördelen är att du kan använda båda händerna vid upphällning utan risk att bränna dig.
Något som sällan bedöms är kannornas pip, men en ack så viktig del i just säkerhetsfrågan. Även om kannan är brännsäker, så är inte det nybryggda kaffet det, och utan en bra pip kan du spilla kaffe över hela dig. En kanna med bra pip anses ha en smal och böjd hals, som ger kontroll över kaffeflödet.
Eftersom du troligtvis kommer brygga kaffe många gånger, underlättar det självklart med en lättrengörlig kaffebryggare. Det kan därför vara användbart med en kanna som är enkel att diska för hand eller i diskmaskinen, med ett avtagbart lock och stor öppning.
Funktioner
Bra kaffemaskiner måste nödvändigtvis inte ha en massa funktioner, men det kan ändå vara bra att veta några som kan påverka bryggresultatet och användarvänligheten.
Automatisk avstängning är en ganska grundläggande funktion som inte bara ökar säkerheten, men också sparar energiförbrukning.
Hur många gånger har man inte tagit bort kannan från kaffebryggaren innan kaffet runnit klart och spillt kaffe över hela diskbänken? Med att automatiskt droppstopp behöver du varken oroa dig för onödigt städ eller brännsår.
Värmehållningsfunktionen kommer väl till hands när du har en kaffebryggare med automatisk avstängning, då kaffet hålls varmt efter avslutad bryggning.
Du kan även öka komforten hemma genom att välja en bryggare med automatisk avkalkning. På så sätt slipper du tänka på det själv och kan fokusera på att njuta av kaffet istället.
Arominställningen låter dig anpassa styrkan på kaffet du brygger. Detta kan passa bra när du vill ha extra starkt morgonkaffe och något mildare eftermiddagskaffe.
Storlek
Brygger du kaffe ofta hemma, så vet du säkert med dig hur ofta det slängs överblivet kaffe i vasken. Oftast kokar man lite extra, för att sen slänga ut resten. Men skulle man räkna ihop allt på ett år, så kan det vara många förpackningar kaffe som försvinner helt oanvänt. Detta kan stå dyrt i längden, då kaffe är trots allt inte det billigaste som går att köpa i affären.
Då de flesta kaffebryggare har en vattennivåmätare, kan det ändå vara bra att välja en mindre variant om du vet med dig att du inte kokar stora mängder kaffe. Med en liten kaffebryggare blir det inte bara enklare att koka rätt mängd kaffe, men energianvändningen blir också lägre. Även om varje enskild kaffebryggare inte använder så mycket energi, så kan du spara in många kilowattimmar varje år.
Energieffektivitet
Med EU:s krav på energisparläge säljs numera bara kaffebryggare som blivit godkända och testade enligt ekodesignförordningens modell. Detta ser lite olika ut beroende på vilken typ av kaffebryggare det är. Bryggare med termoskanna ska ha automatisk avstängning fem minuter efter avslutad bryggning. För andra kaffebryggare med filter ska värmen stängas av efter 40 minuter och kaffebryggare utan filter är tiden på 30 minuter.
Men du kan öka energisparningen ytterligare genom att även se till att din kaffebryggare har varmhållningsfunktion. Detta är användbart när du har ett större sällskap eller när du behöver dricka två koppar på raken för att vakna till. Bäst energibesparing är dock termoskannor, som inte kräver att kannan är igång efter avslutad bryggning.
Modell
Det finns ett gäng olika modeller att välja bland och det kan vara bra att känna till för- och nackdelar med olika varianter.
Den klassiska kaffebryggaren är den vanligaste typen av kaffemaskin i Sverige och är en filterbryggare där vatten hettas upp och droppar ner över malet kaffe. De främsta fördelarna med den klassiska filterbryggaren är dess enkelhet, hållbarhet och fördelaktiga pris. Dock finns det ett stort utbud att välja bland, vilket gör det svårt att avgöra vilka som har hög kvalité. Här det framför allt viktigt att se till att kaffekokaren är godkänd enligt ECBC standarden, så att du inte behöver låta chansen avgöra.
Perkolatorn är utformad termos som har kaffebehållaren och vattnet i samma kanna. När vattnet värms stiger det upp i en kanna genom ett rör och passerar kaffefiltret flera gånger, för att sedan åka tillbaka igen. Då vattnet passerar kaffet fler gånger än i en klassisk kaffebryggare, blir också smaken och temperaturen helt annorlunda mot en vanlig kaffemaskin.
Moccabryggaren är vanligast i Sydeuropa, men har även letat sig fram till Sverige på senare tid. Detta är en avancerad kaffebryggare med filter, som framförallt riktar in sig på optimal temperatur för att då ut alla smakaromer ur kaffet.
Med en bra kaffekokare räcker det med att köpa vanligt kaffe som redan är malt, men vill du lyxa till det lite kan du köpa en kaffemaskin med inbyggd kvarn. Med nymalet kaffe tar det upplevelsen ännu ett snäpp uppåt, något som passar alla finsmakare därute. En stor fördel med en kaffemaskin med tillhörande kvarn, är att du kan själv testa dig fram och hitta en malning som passar just din smak.