Köpguide för Eltandborste
Det idag känt att eltandborsten rengör dina tänder bättre än en vanlig manuell modell. Den är också mycket lätt att använda, eftersom den sköter rengöringen åt dig. Du behöver bara dra tandborsthuvudet längs tändernas yta, så kommer den åt överallt och du slipper gnugga själv. Många personer med artros eller liknande sjukdomar, upplever att eltandborsten är mindre smärtsam än en vanlig manuell tandborste. Det finns även modeller som är specifikt designade för olika tandvårdsbehov.
Att välja rätt modell är inte enkelt. Det finns hundratals olika modeller på marknaden, med minst lika många funktioner. Det kan vara svårt att avgöra vad just din mun behöver, samtligt som det finns en del modeller som inte håller måttet alls. Tack och lov, har vi gjort det tunga jobbet åt dig. Allt du behöver göra är att läsa vidare i vår köpguide för att få reda på allt som är värt att veta för att köpa eltandborste. I vårat eltandborste bäst i test presenterar vi marknadens tio bästa modeller.
Modeller
Man brukar dela in eltandborstar i två huvudkategorier; oscillerande och soniska tandborstar.
En sonisk eltandborste styrs av vibrationer. Detta gör att den liknar på många sätt en vanlig tandborste, där du får sköta större delen av tandborstningen själv. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som inte haft en eltandborste innan och vill testa dig fram.
Oscillerande betyder att borsthuvudet roterar (upp och ned och sida till sida). Den här modellen sköter mestadels av tandborstningen, där du endast för tandborsthuvudet längs tändernas yta. Oscillerande eltandborstar är de som anses vara bäst på marknaden, eftersom de pulserar fram och tillbaka i borststrånas riktning. Tekniken är inspirerad av verktyg som används av tandläkare för att rengöra tänder, med ett mycket effektivt resultat. Däremot gäller det att man är lite erfaren, eftersom det finns risk att eltandborsten används felaktigt. Det är viktigt att man använder ett lätt tryck, eftersom för hårt tryck riskerar skadat tandkött och minskad rengöringseffekt. För att undvika felanvändning, finns det tandborstar med särskilda funktioner som antigen talar om när du trycker för hårt eller automatiskt minskar hastigheten.
Det finns en tredje modell med en teknik som kallas hydrosonisk. Det är främst Philips eltandborstar som använder den och tekniken bygger på att modellen spolar rent under tandborstningen. Tekniken stimulerar salivproduktionen och en blandning av saliv, vatten och tandkräm spolar rent mellan tänder och i hålrum där borsten inte kommer åt.
Funktioner
Eltandborstar har så många olika funktioner att man nästan blir helt överväldigad. Att välja en modell med för många funktioner kan bli förvirrande och onödigt, så det gäller att välja ut en eller ett par som passar dig bäst. Vi har valt ut ett gäng funktioner som vi på testarna.se anser är mest användbara.
En trycksensor ser till att trycket aldrig blir för hårt, vilket är särskilt användbart för dig med känsligt tandkött. Det är lätt att tro att ju hårdare man trycker, desto mer plack försvinner det. Så är inte fallet, där ett hårt tryck istället kan vara skadligt för dina tänder. Trycksensorerna kan variera beroende på modell, där de flesta antigen indikerar via ljus eller ljus eller automatiskt minskar roteringshastigheten.
Eftersom man i vissa perioder har känsligare tänder än vanligt, kan det vara användbart med en eltandborste som har olika borstningslägen. Du kan ofta välja bland lägen som är anpassade för känsliga tänder, massage av tandkött eller polering för vitare tänder.
Folktandvården rekommenderar att man borstar igenom alla tänder på ca två minuter. En timerfunktion hjälper dig att hålla koll på hur länge du borstar varje kvadrant i munnen.
Eltandborstar med positionsbestämning hjälper dig att ha koll på vilka delar av munnen som du inte borstat tillräckligt mycket. På så sätt missar du aldrig något område och du får en radikalt förbättrad tandborstvana.
Vissa modeller har även en påminnelsefunktion som talar om när det är dags att byta tandborsthuvud. Rekommendationen är att man byter varannan till var tredje månad, eftersom en sliten tandborste förlorar mycket av sin effekt.
Eltandborsten bör även fungera med olika typer av borsthuvuden. Ett litet borsthuvud kommer åt svårare ställen, medan vissa munnar fungerar bättre med mjukare eller hårdare huvuden. En bra eltandborste ska ha ett särskilt fokus på svåråtkomliga utrymmen där det samlas bakteriebeläggningar. Fungerar tandborsten med endast ett huvud, finns det risk att rengöringen inte blir ordentligt gjord.
Välj gärna en modell som är tystgående, då många eltandborstar kan vara förvånansvärt högljudda. Eftersom man ofta borstar tänder på tidig morgon eller sen kväll, är det onödigt att väcka resten av familjen bara för att man borsta tänderna.
En bra eltandborste bör även ha en lång batteritid, som klarar många dagar i sträck utan laddning. Detta är särskilt fördelaktigt om du ska iväg på kortare resor, så slipper du ta med dig en stor laddare som tar plats i handbagaget. För att alltid ha koll på hur mycket batteri som är kvar, kan du välja en modell som har en batterinivåmätare.
Vissa modeller har även en Bluetooth-anslutning. Detta är inget vi anser nödvändigt, men genom att ansluta tandborsten till din smart-telefon får du en översikt över dina tandborstvanor. För att undvika bakteriebildning på borsthuvudet kan du välja en tandborste som har ultraviolett rengöring.
För att slippa ladda med jämna mellanrum, kan det vara en god idé att satsa på en batteridriven tandborste. Nackdelen är förstås att du måste ha batterier tillgänglig, samtidigt som det kan bli ganska dyrt i längden. Men de är mycket praktiska att ha med sig på resan, eftersom du slipper ta med hela laddstationen.
Var noggrann med vilka funktioner du känner att du verkligen behöver, då ju fler funktioner en eltandborste har desto dyrare är den. Sällan är det kvalitén som avgör priset, vilket gör att du kan få en riktigt bra eltandborste runt 400 kr. Men ska du ha multifunktionell eltandborste klättrar priset upp långt över tusen kr. Ett tips är att leta efter lite äldre modeller på eltandborste rea. De presterar ofta minst lika bra, men har sjunkit i pris på grund av att de blivit ersatt av nyare modeller.
Ergonomi
Ergonomin är en avgörande faktor i användarvänligheten. Eftersom eltandborstar vibrerar och är tyngre än vanliga manuella tandborstar, är det mycket viktigt med ett stadigt grepp – särskilt för dig som har mindre kraft i händerna.
Vi på testarna.se rekommenderar en eltandborste med en oval form, vilket gör den lättare att vrida i handen. Den bör även ha ett antiglidmaterial, så att du slipper hålla hårt i handtaget. Även om eltandborsten väger tyngre än en manuell tandborste, ska ett löst grepp vara tillräckligt för att borsta tänderna. Välj gärna en modell som inte vibrerar kraftigt, eftersom det kan trötta ut handen efter ett tag.
Relaterade tester
När du har kikat in testet om våra eltandborstar kanske du är sugen på att läsa flera tester inom samma kategori? Vi har utfört ett flertal tester av produkter inom Kropp & Hälsa som du kan vara intresserad av: