Köpguide för elscootrar
En elscooter är verkligen ingen dum investering – särskilt om du bor i en stad. Med en elscooter tar du dig fram snabbt och effektivt i trafiken, med en imponerande hastighet på 30 km/h. Är det ofta trafikerat i det område du bor i, kan du till och med spara in tid med en elektrisk sparkcykel istället för att köa i trafiken med bil. Andra fördelar är att elscootern är ett lätt och hopfällbart fordon, som är bra mycket smidigare att ha med på bussen jämfört med en stor cykel. Dessutom är elscootern ett klimatsmart alternativ och driftkostnaden är löjligt billig.
Som du märker är fördelarna många med en elscooter, nu gäller det bara att hitta en modell som passar dig. Det finns förstås en hel del saker att tänka på innan ditt köp, i synnerhet drifttid, hastighet, köregenskaper och viktkapacitet. Prestandan skiljer sig mycket mellan olika modeller och du vill med all säkerhet inte komma hem med en elscooter som bara tar dig halvväggs till jobbet. I denna köpguide hjälper vi dig med allt du behöver veta innan ditt köp. Längre ner på sidan tipsar vi om ett gäng högkvalitativa elscootrar som håller måttet.
Modeller
Det finns mänger av elscootrar i olika prisklasser och utformningar att välja bland, vilket kan försvåra valet en hel del. Vi börjar med att presentera de sex vanligaste modellerna, så att du får en bra överblick av vad du vill sikta in dig på.
Elscootern med 120W är marknadens enklaste modell, som ofta används av yngre barn i åldern mellan 6–10 år. Dessa brukar komma i ett flertal roliga och spännande färger, med eller utan sadel. Denna typ av elscooter har en ganska långsam hastighet och brukar därför inte vara förstahandsvalet för äldre barn.
Med elscooter 250W får du en betydligt bättre kvalitet än de allra minsta modellerna. Förutom en snabbare hastighet är de dessutom försedda med lufthjul och kedja för ökad driftsäkerhet. Dock har de en ganska låg maximal användarvikt, vilket gör att de inte bör användas av vuxna eller tonåringar.
En el-scooter på 1000W är både större i storleken och har en högre användarvikt. Dessa modeller kan användas av äldre barn eller vuxna personer, som har en relativt stark motorstyrka. Vi på testarna.se rekommenderar däremot inte denna modell för pendling, då de har en räckvidd på ca 20 km.
En el scooter 1500W eller el scooter 1600W är utseendemässigt mycket snarlik den på 1000W, men är något större och mer kraftfull. Modellen kan användas av både tonåringar och vuxna, där vissa till och med kan komma upp i riktigt höga hastigheter upp till 50 km/h. Bor du relativt nära jobbet kan denna variant fungera riktigt bra för pendling.
De allra flesta föredrar el scooter 2000W, eftersom du får en kraftfull modell till ett bra pris. Modellen är ganska stor och kommer ofta med sits och rejäla hjul som klarar att köra på sämre vägar och grus. 2000W-scootrarna har en genreallt hög kvalitet och är smycket slitstarka.
En el scooter 5000W är utan tvekan det kraftfullaste alternativet, som har en lång körtid, hög hastighet och klarar att köra på svårare terräng och underlag. Detta är ett bra alternativ för dig som vill kunna använda din el scooter som ett fordon istället för en vanlig moped.
Kom ihåg att när du ska köpa elskoter till barn, så är det du som har fulla ansvaret oavsett rekommendationer. Vilken storlek på elscooter beror inte bara på ålder, utan även på mognadsgrad och motorik. Därför är det extra viktigt att du som förälder gör en bedömning av vad just ditt barn är mogen för att hantera.
Egenskaper
Den angivna maxvikten innebär den vikt som elscootern som mest tål innan konstruktionen riskerar att gå sönder. Vi på testarna.se rekommenderar att du alltid köper en elscooter med gott om viktmarginal, eftersom scootern börjar gå långsammare när du närmar dig viktgränsen. Vill du ha en kraftfull elscooter, ska du satsa på en med stark motoreffekt och hög användarvikt.
De allra flesta elscootrar har en hastighet omkring 25–30 km/h, men det finns förstås modeller som går snabbare än så. Ofta beror maxhastigheten på ett gäng olika faktorer som exempelvis vind, körsätt, underlag, lufttryck i däcken, lutning, användarvikt mm. Om du planerar att använda din el-scooter för pendling rekommenderas en modell som går i minst 25 km/h.
Ska du använda elscootern för pendling är räckvidden den viktigaste egenskapen att ha i åtanke innan ditt köp. En generell guide är att modellen bör vara utrustad med ett batteri som ger en räckvidd på 25 km, dock kan en elscoter få en räckvidd upp till 60 km. Ju längre räckvidd desto mindre risk för batteriurladdning och att du fastnar i trafiken på väg hem från jobbet. Vi på testnarna.se rekommenderar att du köper till ett extrabatteri som du har med ifall att olyckan skulle vara framme.
Elscooter regler
För att en elscooter ska vara laglig att köras med på allmän väg, behöver den klassas som en cykel eller moped. Vilken kategori den hamnar i handlar om motorstyrka och maxhastighet och de regler som listas nedan gäller för elscooter, elsparkcykel och fatscooter.
En cykelklassad elscooter har en maxhastighet på 20 km/h och en motoreffekt på makt 250 W. För att de ska vara lagliga att köra med på allmänna vägar, måste de vara försedda med ringklocka och broms. Om du vill kunna köra i mörker måste de dessutom vara försedda med lykta fram, reflex bak och vit eller orangegul reflex åt sidan.
En mopedklassad elscooter har en motoreffekt på max 1000 W och kan högst köras i 25 km/h. Fordonet ska vara typgodkänt enligt EU-gemensamma regler eller ha godkänts vid en mopedbesiktning. En typgodkänd moped har en skylt och ett intyg (CoC-dokument) som intygar godkännandet. Här måste du även se till att skaffa en trafikförsäkring, ha förarbevis eller körkort och vara minst 15 år gammal.