Köpguide för Diskmaskin
Att diska för hand måste vara hemmets tråkigaste syssla. Så varför våndas dag och ut och dag in, när man kan investera i en diskmaskin som gör jobbet åt en? Diskmaskinen uppfanns faktiskt just på grund av den anledningen. Den första som kom i bruk var i USA i slutet av 1800-talet och uppfanns av Josephine Cochrane. Hon gillade inte hur tjänstefolket hanterade hennes fina porslin och dessutom avskydde hon själv att diska. Denna tankegång har funnits kvar ända sen dess; att diskmaskinen skall underlätta den tunga vardagssysslan och varsamt hantera porslinet, utan risk för sprickor och söndriga glas.
Vi ser mängder av reklamer som vill att vi väljer rätt maskindiskmedel för strålande ren disk. Trots det, är det sällan det är diskmedlet det är fel på – utan snarare själva diskmaskinen. Ingen vill investera i en dyr diskmaskin, för att sedan göra halva jobbet själv. För att undvika detta, har vi konstruerat ett diskmaskin bäst i test. Tillsammans med vår köpguide tar vi med dig steg för steg, så att du på enklast möjliga sätt ska kunna hitta den bästa diskmaskinen – just för dig.
Energieffektivitet
Ett bekvämt hem ska också vara billigt i drift, annars känns det nästan poänglöst. Börja med att se efter vilken miljömärkning diskmaskinen har, på så sätt vet du också hur mycket det kommer att kosta dig kosta dig i långa loppet. EU:s energimärkning garanterar dig att produkten har blivit testad och granskad innan försäljning, så det är ett riktigt bra riktmärke att gå efter. Betygsskalan är från A-G, där A är den mest energisnåla och G är minst. Vi på testarna.se rekommenderar dock att du inte går lägre än B, eftersom det kan stå dig dyrt i längden och det lämnar fotspår på miljön – något som vi alla borde försöka undvika. När en produkt har klassats som A, får den ytterligare ett betyg som visar mer ingående i form av plustecken; A+, A++ eller A+++. Den med flest plus är alltså mest klimatsmart.
Energimärkningen visar dessutom de viktigaste egenskaperna, så att du får en överblick över kvalitet, energieffektivitet och funktioner:
- Ljudnivå under diskcykeln
- Antal kuvert som maskinen rymmer
- Torkeffektivitet
- Årlig vattenförbrukning
- Årlig energiförbrukning (220 diskomgångar)
- Energieffektivitet
Om du funderar att strunta i diskmaskinen för att vara mer klimatsmart, så är det bra att veta att du faktiskt kan spara in mycket mer energi genom att välja diskmaskinen framför handdisk. Hushåll med fyra personer som diskar all disk för hand gör av med ca 1050 kWh per år, medan samma familj gör av med ca 300 kWh med maskin. Detta förutsätter att diskmaskinen alltid är full och att du har valt ett klimatsmart alternativ.
Visst är det vanligt att man väljer snabbprogrammet istället för tretimmarsprogrammet i tron om att det är mer energisnålt? Här är det bra att veta att långtidsprogrammen ofta är mer energisnåla än korttidsprogrammen, då maskinen diskar i lägre temperatur. Fördelen med den långa disktiden är att diskmedlet hinner verka bättre och därmed diskar renare. Försök därför välja en maskin som har långtidsprogram, så spar du några extra kronor.
Var dessutom noga med att titta på energimärkningen innan du köper en diskmaskin – i vissa fall är bara några program energisnåla. Om du vet med dig att du kommer använda normalprogrammet flest gånger, försök välja en diskmaskin med energimärkning för just det programmet.
Funktioner
I första hand bör du välja en energisnål maskin, men det är ingen garanti att den diskar rent. Ha därför koll på vilka funktioner diskmaskinen har, för att garantera skinande ren disk.
Bor du till exempel i ett område med kalkrikt vatten, bör du ha en diskmaskin med vattenavhärdare. Detta ser till att vattnet passerar en jonbytare på väg in i maskinen, så att vattnet filtreras och mjukas upp. Vattenavhärdaren behövs rengöras med jämna mellanrum, något som maskinen gör själv med hjälp av diskmaskinsalt. Allt detta för att ge dig disk utan vita beläggningar. Bor du däremot i ett område utan ’hårt’ vatten, kan du istället välja en diskmaskin där vattnet pumpas direkt in i maskinen.
Kolla även om diskmaskinen har ett självrengöringsprogram, det kan underlätta avsevärt. Ofta behövs spolarna och silarna rengöras med jämna mellanrum, vilket är inget att göra åt. Men det är inte lika kul att sitta och skrubba maskinen invändigt. En stor fördel är att välja en diskmaskin med kondenskorkning, eftersom värmetorkning släpper ut ångan i köket, vilket gör att du slipper den fuktiga luften i köket.
Ljudnivå
Diskmaskiner är generellt ganska tystgående, men du kan stöta på ett och annat rötägg som brummar riktigt ordentligt. Om du vill vara säker på att du får en riktigt tystgående diskmaskin, ska du satsa på en mellan 40–50 decibel (dB).
För att du lätt ska kunna avgöra hur mycket 40–50 dB är, kan du jämföra ett samtal mellan två personer som räknas vara på ca 60 dB. En minskning på tre dB motsvarar hälften av ljudnivån. Med andra ord, en diskmaskin på 40 dB är så gott som knäpptyst.
Modell
Det finns ett gäng modeller att välja bland och det kan vara bra att bekanta sig lite med vad som finns därute, så att du inte blir alldeles överväldigad när du väl bestämt dig för att köpa diskmaskin.
Integrerade diskmaskiner smälter in osynligt i köket, där du själv kan välja en frontpanel som matchar in resten av köksluckorna. Detta är ett riktigt snyggt alternativ, då du slipper ha en stor maskin som bryter av hela inredningen. Har du ett lite äldre kök, kan du alltid höra med din kökshandlare för att se om de har frontpaneler i en design som matchar ditt övriga kök.
Underbyggda diskmaskiner är de vanligaste modellerna idag. De passar de flesta hus och lägenheter och installeras under köksbänken. Diskmaskinen är dock fullt synligt eftersom den har en egen design oberoende av utseendet på dina köksluckor.
Halvintegreade diskmaskiner fungerar på samma sätt som helintegrerade, förutom att betjäningspanelen sitter på framsidan av luckan. Den smälter fortfarande in på ett snyggt sätt, men inte fullt så osynligt som en helintegrerad.
Bänkdiskmaskinen är precis som den låter; en diskmaskin som du ställer på bänken. Har du inte behov av en stor diskmaskin, är detta ett bra val eftersom du slipper riskera att disken står och bli gammal innan maskinen blivit full.