Köpguide för datorskärmar
När man köper en stationär dator fokuserar man ofta på datorns prestanda för att få den bästa tänkbara modellen. Däremot spelar det ingen roll hur kraftfull processor eller grafikkort du har, om du inte har en bildskärm som visar resultatet. Det finns mängder av saker att tänka på innan ditt köp, vilket inte är helt enkelt för den som inte är tekniskt insatt. Men du kan vara lugn, vi har gjort det tunga jobbet år dig! Nedan hittar du allt som är viktigt att veta innan ditt köp och lite längre ner på sidan presenterar vi marknadens tio bästa datorskärmar.
Storlek och skärmformat
Vi börjar med det enklaste: att välja datorskärmens storlek. Skärmens storlek anges i tum, som motsvarar 2,54 centimeter och anger skärmens diagonallängd. De vanligaste storlekarna är 21–27 tum, som passar de allra flesta och anses vara lagom för arbete, spel, filmtittande och liknande. Utöver det så får du förstås avgöra hur mycket plats du har hemma och hur nära skärmen du sitter. Jobbar du mycket vid datorn, så sitter du troligtvis ganska nära. Då kan det sitta fint med en lite mindre skärm jämfört med dig som vill använda skärmen till att titta på film och liknande.
Idag är det vanligaste skärmformatet 16:9, även kallat widescreen format. Det är samma format som strömningstjänster som exempelvis Netflix använder. På senare tid har många tillverkare valt att göra skärmen ännu bredare, nämligen ett Ultra-Wide format som motsvarar 21:9. Detta gör skärmen 2,33 gånger bredare än höjden som ger ett större perspektiv och visuellt överensstämmer med biofilmers 2,35:1-format. Det går även att köpa skärmar som har ett 17:9 format, vilket är snäppet bredare än 16:9. Dock rekommenderas detta främst till de som jobbar med digital filmproduktion och liknande.
Upplösning
Upplösningen är en av de viktigaste faktorerna när du ska välja dataskärm, eftersom det är det som avgör din bildkvalitet. Ju högre upplösning desto bättre skärpa, däremot passar inte vissa upplösningsstorlekar alla skärmar. De flesta modeller på 23–27 tum kommer med full HD (1920 x 1080 pixlar), vilket generellt sätt passar samtliga storlekar bra. Vi på testarna.se rekommenderar dock att du väljer en skärm med högre pixeltäthet än så, vid storlekar på 25 tum och uppåt. Ju större skärm desto större upplösning krävs, eftersom en lägre pixeltäthet ofta resulterar i en mindre skarp bild. Detta gäller även för små skärmar, där du istället bör satsa på en lägre pixeltäthet. Har du för hög upplösning kan ikoner och andra objekt bli mycket små och svåra att se.
Skärmyta
En annan sak du behöver välja är om du ska ha en matt, blank eller halvblank skärmyta.
En matt bildskärm är utrustad med reflexfilter för att bryta bort ljus som faller in mot skärmen utifrån. Fördelen är att ljuset sprids åt alla håll istället för att träffa dig direkt i ansiktet, samt att du slipper få en speglingseffekt. Du kan i högsta grad se din siluett speglas i skärmen, men ditt ansikte, hyllor i bakgrunden och färger förblir osynligt. En matt dator skärm kommer dock med vissa kompromisser, där bland annat bilden påverkas. Reflexfiltret gör bilden generellt mörkare och det spridande ljuset kan ge en grynig effekt som gör att skärmen ser smutsig ut.
En blank bildskärm är den raka motsatsen, där alla objekt reflekteras i skärmen. Speglingseffekt kan vara otroligt störande, där färger, objekt och din egen spegelbild syns klart och tydligt. Däremot har utvecklingen lyckats utveckla blanka skärmar som idag är bättre på att få undan reflektioner, så länge föremålen bakom dig inte är starkt upplysta. Den främsta fördelen med blanka dataskärmar är att de inte har den diffuserande ytan som matta skärmar har. Skärmen får en klar bild och en bättre kontrastupplevelse, vilket är anledningen till att ett klart filter ofta används på TV apparater.
Halvblanka datorskärmar är utrustade med båda egenskaper, som har en viss diffus inverkan och en viss reflektion. Du kan se konturerna av det som reflekteras, men själva reflektionen är inte skarp på samma sätt.
Panel
Panelen kanske inte är det första man tänker på när man kollar på skärmar, trots det har panelen en stor betydelse i både kvalitet och funktion. Man brukar dela in panelerna i tre kategorier; TN-panel, VA-panel och IPS-panel.
En TN-panel är den vanligaste modellen idag, som har det mest fördelaktiga priset. Fördelen är att de har en låg responstid, vilket gör att de passar särskilt bra för gaming. De används även ofta inom e-sport, eftersom de erbjuder bästa möjliga prestanda för att hänga med i snabba spel. TN används även ofta inom kontorsmiljöer, eftersom helt enkelt är billiga att köpa in.
VA-panelen är en curved datorskärm, som passar särskilt bra för dig som vill se på film eller jobbar inom ett kreativt område. De har även betydligt bättre färgåtergivning, kontrast och betraktningsvinklar än TN-paneler, däremot har de en sämre responstid.
IPS-panelen har den högsta kvalitén av samtliga paneler, som fungerar bra för spel, kreativt arbete och filmuppvisning. IPS-panelen har i princip allt, som ger en bra färgåtergivning, bildkvalitet, betraktningsvinklar och låg responstid. Självklart får du också vänta dig ett högre pris, men det kan vara värt för dig som sysslar med lite allt möjligt.
Övriga egenskaper
Skärmen bör bland annat vara höj- och sänkbar och gå att böja bak och framlänges, eftersom detta påverkar din arbetsställning. Att arbeta framför datorn flera timmar varje dag kan bli skadligt i längden om du inte har en bekväm och ergonomisk arbetsställning.