Köpguide för dammsugare
Vare sig du ska köpa din första dammsugare, eller om du behöver ersätta din gamla, så finns det en del saker att överväga inför ditt köp. Alla modeller är olika, och för att du ska kunna hitta rätt produkt så gäller det att du tittar på dina behov. Vilka egenskaper och funktioner är det du är ute efter?
Det finns olika kategorier av dammsugare. I detta test kommer vi att titta närmare på traditionella dammsugare med sladd, som är anpassade för hembruk. Men vi har även testat handdammsugare såväl som robotdammsugare, för dig som är ute efter en självgående dammsugare.
Utöver detta så finns det andra typer av dammsugare som lämpar sig för olika typer av jobb:
Grovdammsugare – För grövre jobb med mycket smuts. Lämpar sig för jobb i trädgården, garaget och bilen, och används ofta i industriella miljöer.
Askdammsugare – Lämpar sig för att suga sot och aska
Ångtvätt/ångmopp – Kallas även för ångdammsugare. Detta är ett relativt nytt påfund, där maskinen använder het ånga för att lösa upp smuts och döda bakterier under städningen och passar bra i t.ex. köket.
Textilvårdsmaskin – Speciellt anpassad för att rengöra möbler, mattor och andra textiler med tvätt-sug-principen.
Det gäller att hitta en bra dammsugare för just dina behov, och därför kan det vara bra att veta vilka faktorer som kan skilja sig från maskin till maskin.
Ljudnivå
En viktig faktor som är lätt att glömma bort när man köper sin första dammsugare. När man gör ett snabbt test av en modell så städar man inte alltid tillräckligt länge för att inse att ljudnivån är irriterande hög. Detta märker man ibland först efter 10–20 minuter av arbete.
Ljudnivåerna på dagens modeller kan skilja sig ganska mycket. En tyst dammsugare kan ligga på runt 60 dB, medan en vanlig maskin ofta ligger på runt 75 dB. En ökning med 10 dB från 60 dB upplevs ungefär som dubbelt så högt av det mänskliga örat. Så om du är ljudkänslig bör du vara noga med att hitta en modell med låg ljudnivå.
Energieffektivitet
Sedan år 2014 klassas alla hemapparater med EU:s energimärkning. Detta är för att informera konsumenterna om vilka produkter som är mest energieffektiva. Produkter klassas enligt skalan A-G, där A är bäst. När det kommer till dammsugare, så finns även märkningarna A+, A++ och A+++, tack vare att allt fler utvecklare fokuserar mer och mer på energisparande, vilket förstås är bra för oss konsumenter.
Den viktigaste faktorn för en hög energimärkning enligt EU-standarden är en bra energieffektivitet. De flesta dammsugarna på dagens marknad är klassade A eller högre. Ju mindre energi du behöver använda, desto mer pengar sparar du.
I EU—märkningen ingår även fem andra klasser för dammsugare, som alla bidrar till det totala betyget. Dessa är årlig energiförbrukning (genomsnittlig), dammemissionsklass, bullernivå, rengöringsklass för matta samt för hårda golv.
Hantering
Är maskinen lätt att hantera, och anpassad för ditt hem? Det finns flera saker att tänka på här. Om du dammsuger och städar ofta så vill man undvika problem med ryggen, och välja en modell som känns bekväm att använda. Om du har ett för kort handtag så måste du stå kutryggig när du städar. Många väljer därför att så kallade teleskophandtag, där man själv kan justera längden efter behov.
En annan sak att titta på är storleken på ditt hem, eller den lokal där du planerar att använda dammsugaren. Är sladden tillräckligt lång för att täcka hela ytan? Man kan alltid köpa en sladdlös dammsugare för att slippa oroa sig för detta. Men enligt vår erfarenhet är det bättre att köpa en modell med lång sladd istället, då man slipper tänka på batteritid. Du bör även titta på hur mycket maskinen väger om du har behöv för att bära den upp och ned för trappor.
Sugeffekt
Sugeffekten på en dammsugare klassas enligt EU:s energimärkning. Har du många mattor, ojämna golv och hårt underlag i ditt hem? Då är detta någonting du bör titta närmare på. Dammsugare klassas enligt två egenskaper: Sugförmåga på hårt underlag, samt sugförmåga på mattor. Många har munstycken som man kan ställa in i olika lägen beroende på vilket underlag man vill rengöra.
Har du husdjur?
Husdjur som katt eller hund fäller mycket hår i hemmet, och detta är något som påverkar ditt köp. Om du har husdjur hemma och mycket hår i lägenheten så är det en god ide att investera i en dammsugare utan påse. Detta för att hår har en tendens att fylla upp dammsugarpåsar väldigt snabbt. Att byta påse ofta är både kostsamt och dåligt för miljön.
Allergier och partikelutsläpp
Det är inte ovanligt att vara känslig, eller till och med allergisk mot damm. Om du eller någon i din familj lider av detta, så är det bra att välja en modell med lågt partikelutsläpp. Om du väljer en dammsugare med EU-märkning A eller högre, så kan du lugnt veta att din maskin har ett mycket lågt partikelutsläpp. Det kan också vara bra att säkerställa att den använder HEPA-filter, även om detta numera i princip är standard för dammsugare.