Köpguide för cirkelsåg
Fördelen med en cirkelsåg är att du med ett enda verktyg kan göra många olika typer av snitt, vilket också har gjort produkten så populär. Cirkelsågen är mycket mångsidig, som kan användas både för långa och spikraka snitt till vinklade och formade linjer. Som med de flesta verktyg är det inte bara att gå in i första bästa affär och köpa den närmsta cirkelsåg du hittar på hyllan. Det finns mängder av saker att tänka på och vet du inte vilket användningsområde du är ute efter, är det svårt att veta vilken du ska köpa.
Den vanligaste modellen skär i trä, men det finns även cirkelsågar som skär i plast och andra material. Kanske du vill ha en lättare modell som är batteridriven, eller har du arbeten som kräver en extra stark motor? I denna köpguide hjälper vi dig att hitta rätt och i vårat cirkelsåg test presenterar vi marknadens tio bästa modeller.
Modeller
Fördelen med en cirkelsåg är att den inte behöver vara särskilt dyr, eftersom priset ofta sätts efter användningsområde. Är det lättare arbeten du är ute efter, är det onödigt med en dyr modell med ultrastark motor. Du kan få en batteridriven cirkelsåg under tusenlappen, medan en kraftfullare maskin kan kosta tusentals kronor. Fundera hur mycket och ofta du kommer använda din cirkelsåg så att du köper rätt från början.
Man brukar dela in cirkelsågen i två olika kategorier; mobil eller stationär. Den mobila cirkelsågen passar bäst för hemmafixaren som vill göra lite enklare jobb. Du kan välja mellan flera olika modeller som antigen drivs med batteri eller sladd. En stationär cirkelsåg är en större modell som ofta återfinns i verkstäder. De passar bra för stora jobb, som att bygga eller renovera hus till exempel.
En handcirkelsåg är ett mobilt handverktyg som är expert på raka snitt. Den gör arbetet superprecist, oavsett om du ska korta av ett material eller kapa virke på längden. De är antingen batteridrivna eller har elanslutning och är mycket lätta att transportera, vilket är särskilt bra för arbeten som inte är i direkt anslutning till huset.
Sänksågen påminner mycket om en cirkelsåg, men har en mer förfinad precisionssågning. En stor fördel är att du kan börja snittet mitt i en skiva, samtidigt som du kan få ett maximalt sågdjup. Denna varianten är särskilt anpassad för möbelsnickeri, såga bänkskivor eller korta av dörrar.
En cirkelsåg med skena gör det ännu lättare att såga till långa och raka mått upp till tre meter. Vissa cirkelsågar kommer med tillhörande skena, medan andra går att köpa till separat.
Med en bordscirkelsåg kan du välja mellan en liten bordscirkelsåg, mobil på stativ eller en stationär modell. Den minsta bordsmodellen är bäst för mindre stycken, såvida du inte bygger ett speciellt bort runt den. Vi rekommenderar den för dig som har ett lägre behov eller som förstagångsköp. Den populäraste modellen är bordscirkelsåg på stativ, som är tillräckligt stark för att klara större arbeten samtidigt som en är lätt att flytta runt. Vi rekommenderar dock att du väljer ett stativ på hjul, eftersom den är för tung att lyfta. Den stationära bordscirkelsågen är en produktionsmaskin långt över hemmafixarens behov och passar bäst för verkstaden.
Tack vare teknikens framfart, är det inte längre nödvändigt med en tung och otymplig maskin för att klara av hantverksjobb. En minicirkelsåg är utrustad med mindre klingor som är både lättviktig och mycket enkel att hantera.
Funktioner
Det finns en del funktioner att vara medveten om innan du köper cirkelsåg, eftersom det påverkar cirkelsågens användningsområde och kvalité.
Som tidigare nämnt så har cirkelsågen och sänksågen två olika funktioner, däremot går det att köpa cirkelsågar med sänksågsfunktionalitet. Detta är en bra två-i-ett-funktion, som gör att du får alla bra funktioner från en sticksåg, samtidigt som du kan starta i mitten av en skiva.
Att såga innebär mycket sågspån och damm. En bra funktion för att slippa detta är ett dammutsug som kopplas samman med en grovdammsugare. Ska du jobba inomhus är detta extra viktigt, eftersom det ger en bättre arbetsmiljö och du slipper andas in stora mängder damm.
Håll alltid koll på vilket sågdjup den har, så att den klarar av att såga av det tänkta materialet. En bra cirkelsåg ska även ha ett inställbart sågdjup, så att du kan välja om den ska såga hela vägen igenom eller bara skapa en skåra
Köper du en batteridriven cirkelsåg, ska den vara utrustad med en laddningsindikator. På så riskerar du inte att den stängs av mitt under arbetet. En batteridriven modell ska ha ett batteri på minst 4 Ah.
För att de en bättre arbetsbelysning, bör cirkelsågen ha starka LED-ljus som gör att du alltid har tydlig koll på arbetet som utförs. Även skyddsskärmen ska vara stor och rejäl, utan risk för att vara i vägen för klingan. Den ska även ha minst två vinkelinställningar, en för 90 grader och en för 45.
Välj rätt klinga
Det är också viktigt att välja rätt typ av klinga till din cirkelsåg. I de flesta fall ingår en klinga av lite sämre kvalitet som är lämpad för grövre snitt. Här är det viktigt att se över antalet tänder och tändernas vinkel för att avgöra vilket användningsområde de är anpassade efter.
För grova snitt brukar klingan vara utrustad med 24 tänder och en tandvinkel på 15 grader och uppåt. Dessa är särskilt bra för att kapa på tvären eller längden och kan användas på både mjukt och hårt trä. Vill du kunna kapa materialet extra snabbt, rekommenderar vi en klinga med 36 tänder.
För fina snitt rekommenderar vi en klinga med 48 tänder och en vinkel på 15 grader och uppåt. Detta är särskilt fördelaktigt vid möbelsnickeri, som ger ett mycket fint resultat. För extra fina snitt ska du satsa på en klinga med 60 tänder och uppåt, som passar exempelvis parkett- och laminatgolv. En klinga med många tänder är inte anpassad för att såga längs träfibrerna, utan det måste du ha en grov klinga för.
En annan viktig sak att tänka på, är att sågklingans diameter måste vara densamma som cirkelsågens varvantal. Utan det kan cirkelsågen få ett felaktigt tempo, vilket i värsta fall kan leda till att maskinen går sönder.