Den svenska regeringen har nyligen presenterat ett förslag om att höja spelskatten från 18 till 22 procent för spelbolag. Anledningen bakom denna ökning, som uppskattas generera 540 miljoner kronor extra årligen, sägs vara att den svenska spelmarknaden har stabiliserats sedan omregleringen 2019 och att kanaliseringen är hög.
Gustav Hoffstedt, generalsekreterare för branschorganisationen BOS, har uttryckt sin besvikelse över detta förslag. Han varnar för att en sådan ökning kan leda till att kanaliseringen minskar till vad den var innan omregleringen. Hoffstedt understryker att det är av yttersta vikt för Sveriges regering att prestera mycket bättre än så här och hoppas att man drar tillbaka förslaget.
BOS, eller Branschföreningen för Onlinespel, är en branschorganisation som representerar online spelbolag som är aktiva på den svenska marknaden. Organisationen bildades 2014 med syftet att agera som en gemensam röst för online spelbolagen, att påverka Sveriges spelregelverk, samt att främja en hög konsumentskyddsnivå.
Regeringens förslag har också mött motstånd från andra delar av spelindustrin. Maria Croon, som är VD för Svensk Travsport, har sagt att det nya förslaget inte är välkommet och att det kommer att ha en negativ påverkan på hästsport och trav i Sverige.
Har den svenska marknaden verkligen stabiliserats?
Förslaget om att höja spelskatten till 22% kommer i kölvattnet av regeringens ansträngningar att öka statens intäkter. Sedan omregleringen 2019 har den svenska spelmarknaden visat tecken på att stabilisera sig. En högre grad av av kanalisering anser regeringen vara den nödvändiga motiveringen att gå vidare med skattehöjningen.
Regeringen anser att en skattesats på över 20% är rimlig förutsatt att kanaliseringen, dvs antalet svenskar som spelar på licenserade spelbolag, är över 90%. Men regeringens uppskattning av kanaliseringen går tvärtemot BOS uppskattning.
Gustav Hoffstedt säger i ett pressmeddelande: ”Vi kunde nyligen visa att kanaliseringen på den svenska spelmarknaden är 77 procent. Vissa spelvertikaler, däribland online casino, ligger så lågt som 72 procent. Trenden är dessutom vikande, kanaliseringen sjunker med andra ord över tid.”
Trots den kraftfulla oppositionen från spelindustrin, försvarar regeringen sin ståndpunkt. Man argumenterar att en högre skattesats genererar viktiga intäkter för att finansiera välfärdsinitiativ. Regeringens syn på frågan förefaller dock att vara okompromissande, trots de eventuella negativa effekterna på spelindustrin.
Förslaget kan träda i kraft den 1:a Juli 2024
Regeringen framhåller i sin promemoria att man vill snabbt genomföra dessa ändringar för att säkerställa en effektiv implementering. Samtidigt är man medveten om betydelsen av att ge spelbolagen tillräckligt med tid att anpassa sig till de nya lagarna. Därför förelår man om att de nya lagarna ska träda i kraft den 1 juli 2024. Detta anser man ger en rimlig övergångsperiod för företagen att anpassa sina verksamheter för att följa de nya bestämmelserna.
Det är dock viktigt att understryka att denna skattehöjning fortfarande är ett förlag, och att man ännu inte har tagit ett officiellt beslut.