Köpguide för brödrostar
Även om den elektriska brödrosten är en relativt ny uppfinning, har man rostat bröd redan så tidigt som på romartiden. Förutom att det smakade godare, så höll även brödet längre. Dessa två fördelar håller sig kvar än idag. När brödet börjat torka, kan man använda brödrosten för att få det färskt och gott igen. Dessutom är det faktiskt vetenskapligt bevisat att brödet blir godare, inte bara något man har fått för sig. Den kemiska reaktionen ger en mångfald av smak- och doftnyanser, vilket innebär att brödet alltså får mer smak av rostningen.
Vi är säkert inte ensamma om att associera den ljuvliga doften av nyrostat bröd med långa helgfrukostar, men det är inte helt lätt att hitta en brödrost som rostar perfekt. Gränsen mellan guldbrun rost och brända brödskivor är hårfin, något som tyvärr kan förstöra hela frukostupplevelsen. Många brödrostar har, trots olika rostningslägen, ändå svårt att rosta jämnt vilket gör det svårt att hitta läget för den perfekta gyllenbruna rostningen. Därför har vi genom noggrann research fått fram de viktigaste du bör tänka på för att hitta den bästa brödrosten.
Kapacitet och storlek
Innan vi går in på detaljer kring funktioner och hantering, så är det bäst att avgöra vad för slags brödrost du är ute efter. Vi i Sverige är duktiga på att köpa hem nyttigt och färskt bröd, istället för de vanliga toastbröden som är anpassade efter den traditionella brödrosten. Detta kan skapa problem när brödet ska rostas, eftersom tjocka skivor inte alltid från plats. Se därför till att modellen har ett djupare fack och inställbar bredd, så att du får en mer mångsidig brödrostning.
Det kan vara lätt att glömma bort storleken ibland, men att välja en brödrost med rätt omfattning kan verkligen underlätta. Lever du ensam, med partner eller kompisen, kan en rost med plats för två skivor räcka alldeles utmärkt. På så sätt undviker du att brödet hinner kalla innan nästa omgång och du sparar dessutom på onödig energiförbrukning. Har du en större familj, kan det vara bra att välja en brödrost med fyra eller sex fack. På så sätt kan hela familjen äta samtidigt och det är väl trots allt det som är poängen med långa helgfrukostar.
Funktioner
Som sagt, det viktigaste är att köpa en bra brödrost som rostar perfekt. Men det finns även mängder av användbara funktioner som kan göra rostningen ännu bättre.
En brödrost med upptining och uppvärmningsfunktion, anser vi på testarna.se är en av de mest användbara funktionerna. Med upptiningsfunktionen kan du tina upp brödet till rumstemperatur utan rostning, perfekt om du glömt lägga fram brödet på tining dagen innan. Med uppvärmningsfunktionen kan du värma upp en redan rostad skiva, utan att riskera att det rostade brödet ska bli bränt.
Om du vet med dig att du ofta rostar samma typ av bröd, till exempel från fryst brödskiva eller bagels, ska du satsa på en brödrost med minnesfunktion. På så sätt sparas det senaste rostläget, vilket gör att du slipper ställa in brödrosten varje morgon när du har bråttom till jobbet.
På marknaden finns det allt från manuella brödrostar till helt digitala modeller. Även om detta sällan påverkar själva rostningen, kan en brödrost med digital display underlätta, då du alltid har koll på exakt hur lång tid det är kvar på rostningen. På så sätt undviker du att brödet står och kallnar i rosten. Skulle det ändå vara så att brödet blir kvarglömt i rosten, kan det sitta fint med en varmhållningsfunktion, som håller brödet varmt en stund efter avslutad rostning.
Eftersom vi alla gillar vårt rostade bröd på olika sätt, är det rekommenderat att ha en brödrost med val av rostningsgrad. Med det kan du välja allt från lätt frasigt till hårt rostat bröd. Glöm däremot inte av att stora mänger bränt bröd inte är nyttigt i längden, så rosta med måtta!
En manuell stoppfunktion är alltid bra att ha, oavsett om det handlar om säkerhet eller ifall du ställt in rostfunktionen på fel grad. Då äldre modeller sällan har det, tvingas man därför dra ut kontakten varje gång för att avbryta rostningen.
Vid lite mer avancerade funktioner kan brödrosten även känna av temperaturen inne i brödrosten, med hjälp av en elektrisk sensor. Detta anser vi dock inte som en nödvändig funktion, men är användbar då den signalerar när brödrosten är varm och redo att användas.
För optimal rostning, bör du välja en brödrost med automatisk centrering av brödskivan. Detta tillsammans med kvartsglas eller liknande element, får du brödet perfekt rostat med en jämn gyllenbrun färg.
Vissa modeller är dessutom utrustade med grillfunktioner för bacon och stekt ägg. Istället för att slippa göra frukosten till ett renodlat matlagningsprojekt, kan du göra allt på samma ställe. Dessa brukar dock vara större i storleken, så vill du ha en sådan modell bör du ha gott om plats i köket.
Hantering
Brödrostar är generellt enkla att hantera, men det finns ändå några kriterier de bör uppfylla för bästa möjliga hanterbarhet.
Det ska vara enkelt att både stoppa i och ta ur brödet, utan att bränna sig. Detta innebär att skivorna måste komma tillräckligt högt upp efter avslutad rostning, något som vi har lagt stor vikt på i vårt brödrost test. Har brödrosten extra djupa fack för olika sorters bröd, är det även praktiskt med en lyftfunktion, för att undvika onödiga brännskador. För optimal säkerhet, bör brödrosten även ha ett svalt hölje, sladdvinda under bottenplattan och en säker placering med gummiklädda fötter.
När det gäller hanterbarhet, ska brödrosten även vara lätt att rengöra. Med en avtagbar smulbricka, kan du lätt tömma rosten på smulor utan att behöva vända den upp och ner och få smulor på hela köksbänken.
Energieffektivitet
Brödrostar drar förhållandevis inte mycket energi, men det kan dock vara läge att titta på hur mycket energi den förbrukar. De flesta brödrostar ligger mellan 500 och 1000 watt, vilket motsvarar en energiförbrukning som ljuset från en glödlampa under loppet av en timme. Det är alltid att rekommendera så låg watt som möjligt, både för miljön och energiräkningens skull.
Däremot kan en brödrost med högre wattantal rosta mycket snabbare än en med lågt wattantal, därför är det viktigt att ha koll på den generella rosttiden. Förutom att du får frukosten serverad bra mycket fortare, så ger detta även en bättre energieffektivitet.