Köpguide för bärbara datorer
De flesta människor är i behov av en bärbar dator, däremot finns det mängder av saker att hålla reda på när du ska köpa laptop. Personliga prioriteringar spelar en oerhörd roll, där storlek, batteritid, prestanda och prisklass bara är några exempel på faktorer som är viktiga att ha i åtanke. Vad kommer ditt primära användningsområde vara? Är det första datorn eller ska du uppdatera dig till den senaste och mest toppresterande modellen? Är du ute efter en billig dator eller spelar priset ingen roll? Vi på testarna.se går igenom steg för steg vad du ska tänka på när du ska köpa dator.
Operativsystem
Innan du ger dig ut och söker efter bäst i test bärbar dator, är det bra om du bestämmer dig för vilket operativsystem du föredrar.
Det vanligaste operativsystemet är Windows, som ofta föredras av företag och de som sysslar med gaming. Det finns ett enormt urval av program som är designade speciellt för Windows och fungerar bra med många olika PC-tillverkare. Detta gör Windows mycket anpassningsbart, där du har möjlighet att välja mellan många olika märken och modeller. Nackdelen är att Windows förmodligen inte har den allra bästa prestandan.
MacOS är Apples egna operativsystem som endast går att finna på Apples egna produkter. Tillverkarna har skapat sin egen program- och hårdvara, vilket gör att telefonerna, surfplattorna och datorerna fungerar optimalt tillsammans. Detta gör datorerna snabbast på marknaden, något som många fördrar. Operativsystemet är lätt att använda och är särskilt designat för de som jobbar inom fotoredigering eller illustration. Nackdelen är att operativsystemet inte är särskilt anpassningsbart, eftersom du helt enkelt måste köpa en av Apples datorer.
Vi rekommenderar Chrome OS för dig som vill ha ett enklare system för att exempelvis surfa eller använda sociala medier. Datorer med Chrome OS brukar generellt ha ett lägre lagringsminne, eftersom den största delen av lagringen sker genom ett moln.
Prestanda
Prestandan påverkas av ett antal olika faktorer, så som grafikkort, internminne och processor. En hög prestanda är onödig för dig som endast vill surfa och läsa e-post, men ack så viktig om du vill spela spel eller arbeta med tyngre redigeringsprogram. Ska du exempelvis använda datorn för kontorsjobb och webb, räcker det med en kraftfull processor med ett enkelt integrerat grafikkort. Ska du använda datorn för att surfa och se på film och serier, rekommenderar vi istället en enklare processor med ett ordentligt grafikkort. Vill du ha en bra bärbar dator som klarar allt möjligt, bör du satsa på en kraftfull processor med ett avancerat grafikkort. Vissa bärbara datorer kan även uppgraderas i form av SSD diskar och mer internminne.
Batteritid
Batteritiden är en viktig faktor i val av bärbar dator, eftersom du med största sannolikhet inte alltid kommer befinna dig i närheten av ett vägguttag. Batteritiden baseras på en kombination av batteriets storlek och hur strömsnål komponenterna är. Även användningsområdet påverkar en hel del. Filmtittande drar generellt lite ström jämfört med dig som spelar spel eller jobbar med regigeringsprogram och Office dokument. Tyvärr är det svårt att hitta en högpresterande dator som är strömsnål och vise versa. Strömsnålare datorer tenderar att ha en lägre presterande processor och grafikkort, så här är det viktigt att avgöra vad som är viktigast för dig.
Storlek & vikt
Storlek och vikt går lite hand i hand, så vi väljer att ta detta under samma rubrik. Idag finns det mängder av storlekar att välja bland, där du kan välja allt från små skärmar på 10” upp till stora på 17”. Här är det viktigt att tänka på ditt primära användningsområde samt hur ofta du kommer bära med dig din laptop. Kommer du exempelvis se mest på film, rekommenderar vi en större skärm på 15” eller 17” som har så många bildpunkter som möjligt. Välj gärna en laptop med full HD som har 1920 x 1080 bildpunkter. Ska du använda datorn till jobb och surfing räcker det med en mindre skärm, vilket också gör den lättare att bära med sig.
De flesta laptops väger mellan ett och fyra kilo, vilket är en skälig vikt att bära med sig eller ha i knät. Däremot kan många modeller klättra upp till närmare sex kilo, vilket förstås gör datorn mer otymplig. En tung dator innebär många gånger att den har en större prestanda – dock inte alltid. Välj noga utefter ditt primära användningsområde.
Pris
Priset är en ganska viktig del när du ska köpa bärbar dator, eftersom priset kan variera från 2000 kr upp till 25 000 kr. I regel betalar du mer för en hög prestanda och tvärtom. En tumregel brukar vara att en dator kan vara lätt och billig, snabb och billig eller snabb och lätt – men aldrig snabb, billig och lätt på samma gång.
Står du i valet till kvalet att köpa en bärbar dator eller en stationär, är det viktigt att veta att prestandan kostar mer med en bärbar dator. Kommer du ha datorn ståendes på skrivbordet hemma, kan det vara bättre att satsa på en stationär modell.
Tips & råd
Att köpa en bärbar dator är ingen billig investering, även om du köper en för 3000 kr. Kolla därför alltid vilka garantier som ingår och hur länge de gäller. Läs också serviceavtalen för att ha koll på vad som gäller om något skulle gå sönder. Det kan även vara en god idé att satsa på en laptop rea, då många av de äldre modellerna ofta säljs till reducerat pris. Letar du inte efter den mest uppdaterade modellen, så kan en bärbar dator rea räcka väl för dig som inte nödvändigtvis måste ha det senaste.
Kommer du bära med dig datorn ofta, så se även till att köpa en tillhörande datorväska. Moderna datorer repas lätt jämfört med de från den gamla goda tiden. Se även till att väskan har ett vadderat fodral som ger extra skydd till de stötkänsliga komponenterna inuti datorn.